Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντοπίστηκαν νεκροί οι τέσσερις χειριστές των δύο F-16

Εντοπίστηκαν νεκροί οι τέσσερις χειριστές των δύο F-16

Νεκροί εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής οι τέσσερις χειριστές των δύο F-16 που συνετρίβησαν την Πέμπτη σε πλαγιά κοντά στο Πήλιο. Σε «παραίσθηση» που έπαθε ο αρχηγός του σχηματισμού εκτιμάται ότι οφείλεται η συντριβή των δύο μαχητικών.

43

Νεκροί εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής οι τέσσερις χειριστές των δύο F-16 που συνετρίβησαν την Πέμπτη σε πλαγιά κοντά στο Πήλιο. Πρόκειται για τους επισμηναγό Κομματά Ιωάννη, 37 ετών, από το Λαγκαδά, σμηναγό Σιούτα Αθανάσιο, 33 ετών, από την Καλαμπάκα και τους υποσμηναγούς Αντωνόπουλο Γεώργιο, 28 ετών, από το Βόλο και Λυκούδη Γεώργιο, 28 ετών, από το Αργοστόλι.

Ανακοίνωση για το δυστύχημα εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία «το πρωί οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν τα συντρίμμια και του δευτέρου αεροσκάφους σε μικρή απόσταση από το πρώτο. Από την έρευνα που ακολούθησε και τα ευρήματα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν επιζώντες».

Παράλληλα, το ΓΕΑ γνωστοποιεί ότι στον τόπο του ατυχήματος και στην μητρική μονάδα των αεροσκαφών μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Αυλωνίτης, επικεφαλής ομάδας αξιωματικών. Ο υποπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αρχηγός της τακτικής αεροπορίας βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος και συντονίζει το έργο της έρευνας.

Ήδη από χθες έχει συγκροτηθεί η επιτροπή διερεύνησης η οποία εξετάζει τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος.

Ο τραγικός απολογισμός των τελευταίων δέκα χρόνων, όπου έχουν χαθεί 37 πιλότοι και 42 μαχητικά αεροσκάφη, κάνει πια επιτακτική την ανάγκη να επανεξεταστούν τα προγράμματα εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε την Πολεμική Αεροπορία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στις οικογένειες των τεσσάρων πιλότων, τόνισε πως γίνονται έρευνες για τα αίτια της πτώσης και συνέστησε την αποφυγή «μεταφυσικών αναζητήσεων».

Εκτιμήσεις για τα αίτια

Όσον αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος, εκτιμάται ότι η συντριβή των δύο μαχητικών οφείλεται σε «παραίσθηση» που έπαθε ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο διθέσιων F-16 μέσα στα σύννεφα. Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι τα δυο αεροσκάφη πέφτοντας στη χαμηλή νέφωση που επικρατούσε στην περιοχή προσέκρουσαν στην πλαγιά υπό μικρή γωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, τα δύο μαχητικά F-16 καρφώθηκαν σε πλαγιά του Πηλίου, δύο χλμ πάνω από την κοινότητα Αγιος Λαυρέντιος, όταν ο χειριστής του πρώτου από τα δύο αεροσκάφη του σχηματισμού παρέκκλινε της πορείας, που είχε δηλώσει ότι θα κάνει, για να παρακάμψει το βουνό.

Δηλαδή ο πιλότος νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή. Έτσι «διόρθωσε» τη δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στο βουνό, όπως και οι συνάδελφοί του που τον ακολουθούσαν «στα τυφλά».

Αξιωματούχοι της Αεροπορίας βασίζουν την εκδοχή αυτή στην ανάλυση μιας σειράς δεδομένων, όπως τα σημεία όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια των αεροσκαφών, η θέση από την οποία μίλησε για τελευταία φορά ο πιλότος με το ραντάρ και η πορεία που περιέγραψε ότι θα κάνει για να φτάσει από το Βόρειο Αιγαίο στη βάση του στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Από την πρώτη αυτή εξέταση επιτελείς του ΓΕΑ είδαν ότι το αεροσκάφος (και πιθανότατα και το δεύτερο) παρέκκλινε της πορείας του κατά 29 μοίρες.

Πάντως, η εκδοχή αυτή δεν είναι η μόνη που εξετάζεται. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, και το ενδεχόμενο σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών μεταξύ τους όσο και η περίπτωση να προκλήθηκε βλάβη στο πρώτο και να ακολούθησε στη μοιραία πορεία και το δεύτερο, αφού πετούσαν σε κλειστό σχηματισμό.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα απέστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος στις οικογένειες των αξιωματικών της Αεροπορίας που βρήκαν τραγικό θάνατο στο αεροπορικό δυστύχημα του Πηλίου.

Ο pρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την οδύνη του για την αδόκητη απώλεια των πιλότων, υπογραμμίζοντας ότι οι ιπτάμενοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας διακινδυνεύουν καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον αρχηγό ΓΕΑ Γ.Αυλωνίτη και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκφράζοντας θερμότατα συλλυπητήρια και την ηθική του συμπαράσταση στον αρχηγό ΓΕΑ , στις οικογένειες των αξιωματικών και εν γένει στην Πολεμική Αεροπορία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024