
Χείρα φιλίας προς την κυβέρνηση της Κίνας τείνει ο πρόεδρος της Ταϊβάν
«Ανοιγμα» προς το Πεκίνο έκανε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ταϊβάν με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Ο Τσεν ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί το «μοντέλο» του Χονγκ Κονγκ ως βάση για συνομιλίες. «Χλιαρή» η αντίδραση της Κίνας.
30
«Ανοιγμα» προς το Πεκίνο έκανε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσεν Σούι Μπιάν, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου. Ο πρόεδρος ζήτησε από την κινεζική κυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί το «μοντέλο» του Χονγκ Κονγκ ως βάση για τις συνομιλίες.
«Λόγω του ότι δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε δημιουργούνται παρεξηγήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τσεν, τον οποίο η Κίνα κατηγορεί ότι επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν από το 2000. Ο ίδιος μίλησε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και έλεγχο των εξοπλισμών.
Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, «χλιαρή» ήταν η πρώτη αντίδραση του Πεκίνου. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η πρόταση «θα ληφθεί υπόψη» και ότι θα υπάρξει απάντηση αργότερα.
Αντίθετα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο για «εποικοδομητικό μήνυμα».
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη σημαντική ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν από την ημέρα που ο ιστορικός ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία που έχει αποστατήσει και έχει απειλήσει ότι θα προσπαθήσει να την επανεντάξει διά της βίας εφόσον διακηρύξει την ανεξαρτησία της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Τα παντελόνια-θάνατος της Zara»: Οι influencer τα θεωρούν τα πιο επικίνδυνα παντελόνια στον κόσμο
- Φοιτητική στέγη: Γολγοθάς η εύρεση φοιτητικής κατοικίας – Στα ύψη τα ενοίκια, πολλά τα ασυντήρητα σπίτια
- Ιαπωνία: Νέοι κανόνες για την αυτοκρατορική διαδοχή – Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των γυναικών από τον θρόνο
- Τι αποκάλυψε ο Πατ Ράιλι για πιθανό δίδυμο Λεμπρόν – Γιάννη στους Χιτ
- Θρήνος στη Μολδαβία για την οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική – Παραμένει διασωληνωμένη στη ΜΕΘ η 7χρονη
- Κρασί: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο γερμανικός αμπελοοινικός τομέας