Αλλαγές στους κανόνες δόμησης προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ
Την καθιέρωση χρήσεων γης σε ολόκληρη την επικράτεια προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα να αλλάξουν οι κανόνες δόμησης. Η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και εκφράζονται φόβοι για ανοικοδόμηση νέων αυθαιρέτων.
53
Ανατροπές στη δόμηση σε όλη τη χώρα αναμένεται να επιφέρει η επιδιωκόμενη καθιέρωση χρήσεων γης από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια και εκφράζονται φόβοι για ανοικοδόμηση νέων αυθαιρέτων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα, την Πέμπτη, πρόκειται για διαδικασία που θέτει σε προτεραιότητα το υπουργείο, προκειμένου κάθε σημείο της χώρας να έχει χρήσεις γης και οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να κτίσουν κατοικίες νόμιμα, ποιες περιοχές επιλέγονται για τουριστική ανάπτυξη, για βιομηχανική ανάπτυξη, ποιες θα είναι οι προστατευόμενες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος όπου κανείς δεν θα μπορεί να κτίσει, καθώς και ποιες περιοχές επιλέγονται για την ανάπτυξη οικοτουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων.
Κύριος στόχος είναι η ανασυγκρότηση του εθνικού χώρου, αλλά και η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του οικολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.
Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα είναι μακροχρόνια και στο μεταξύ υπολογίζεται ότι θα προαγάγει την πλήρη αυθαιρεσία των επιτηδείων, καθώς όποιος προλάβει θα κτίσει οτιδήποτε, δεδομένου ότι το όλο θέμα συνδέεται άμεσα με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα ιδιοκτητών γης.
Σημειώνεται ότι οι μελέτες για τον προσδιορισμό των χρήσεων γης χρηματοδοτούνται από το Γ ΚΠΣ και η εκπόνησή τους θα αυξήσει την απορροφητικότητα κονδυλίων εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ. O χωροταξικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης συνδέονται με τη σύγκλιση της οικονομίας της χώρας με αυτήν της ΕΕ, με την καλύτερη οργάνωση των πόλεων και της υπαίθρου, την εξάλειψη της αυθαίρετης δόμησης, την καθιέρωση χρήσεων γης συμβατών με την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και την αύξηση της απασχόλησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σεισμός «ταρακούνησε» την Κάρπαθο
- Ολυμπιακός: Η Βαλένθια αποχαιρέτησε τον Μοντέρο – Τι απομένει για να πιάσει Λιμάνι
- Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό της 74χρονης που χάθηκε στη Βιάννο
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε οχήματα και παρέσυρε πεζούς- Συνελήφθη 22χρονος
- Στο κλαμπ Danceteria της Νέας Υόρκης των 80s η Sade ήταν μπαργούμαν και οι Beastie Boys σκούπιζαν
- Ο Φουρνιέ είδε Γαλλία – Παραγουάη και είχε πράγματα να πει… για την Άρσεναλ! (pics)
- Ιράν: Πλήθος κόσμου στην προσευχή στη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442