27

Από τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου είχε ενημερώσει ο αναπληρωτής διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, για την καθυστέρηση άφιξης του Σινούκ στις Καρυές, σύμφωνα με την έκθεση που υπέβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως κατά την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εξωτερικών παρόμοια αναφορά δεν υπάρχει στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο κ. Κασμίρογλου είχε ενημερώσει για την καθυστέρηση το αεροδρόμιο Μακεδονία, τη διοίκηση του Χορτιάτη αλλά και τους υπεύθυνους της Μεραρχίας Ελικοπτέρων Μεγάρων. Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Κασμίρογλου σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό. Σημειώνεται ότι η τελευταία επικοινωνία με τον χειριστή του ελικοπτέρου ήταν στις 10:54.

Ελλείψεις στη μονάδα και κουρασμένοι χειριστές…

Εν τω μεταξύ -όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1- ο διοικητής του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού, αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, φέρεται να έκανε λόγο για ελλείψεις προσωπικού στη μονάδα που έχει τα Σινούκ και να αναφέρεται σε κόπωση των χειριστών, λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας των πληρωμάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, με αναφορά του στο Πεντάγωνο είχε επισημάνει σειρά προβλημάτων στη βάση ελικοπτέρων λόγω έλλειψης προσωπικού. Είχε κάνει επίσης λόγο για πιθανό ατύχημα, μιλώντας στο προσωπικό της μονάδας του μόλις μία ημέρα πριν από τη μοιραία πτήση.

Το Βήμα: Από νωρίς ανησύχησαν οι αγιορείτες μοναχοί

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, οι αγιορείτες μοναχοί είχαν αρχίσει να ανησυχούν από τις 11:00 για την καθυστέρηση άφιξης του Πατριάρχη Πέτρου. Δύο άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που βρέθηκαν εκεί για να βοηθήσουν την προσγείωση του Σινούκ απάντησαν ότι το ελικόπτερο θα έφτανε στις 11:45, οπότε οι μοναχοί εκτίμησαν ότι θα έκανε την αναμενώμενη περιήγηση πάνω από τον Αθω.

Λίγο πριν τις 12:00 έγινε τηλεφώνημα στη βάση ελικοπτέρων στα Μέγαρα. Τα τηλέφωνα δεν απάντησαν και στις 12:00 έγινε τηλεφώνημα από τον κ. Κασμίρογλου στον Πύργο Ελέγχου της Μίκρας. Η απάντηση ήταν «θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τι γίνεται».

Στις 12:10 ο κ. Κασμίρογλου επικοινώνησε με τον Πύργο Ελέγχου στο Χορτιάτη, ο οποίος συνομιλεί ήδη με την Μίκρα. Οι μοναχοί έλαβαν την απάντηση ότι οι πύργοι ελέγχου «αναζητούν το ελικόπτερο» και στη συνέχεια άρχισε στο Αγιο Όρος η συλλογή πληροφοριών από τα αστυνομικά φυλάκια και το Λιμενικό για το αν είχαν δει το Σινούκ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Flash, αλλά και όπως μετέδωσε το Mega, τα παραπάνω ενισχύουν την εκτίμηση ότι μέχρι τις 13:00 του Σαββάτου μέλη της κυβέρνησης είχαν ενημερωθεί για την εξαφάνιση του Σινούκ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έχει δηλώσει ότι ενημερώθηκε στις 14:18. Σημειώνεται ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελέιου Στρατού είχε δηλώσει αρχικά ότι ενημερώθηκε στις 13:15, ωστόσο αργότερα ανασκεύασε λέγοντας ότι ενημερώθηκε στις 14:15.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Mega, ο κ. Κασμίρογλου είχε ενημερώσει τον κ. Σκανδαλάκη νωρίτερα από τις 14:18. Τα τρία σχετικά σενάρια αναφέρουν ότι ο κ. Σκανδαλάκης ενημερώθηκε είτε στις 13:15, είτε στις 13:30, είτε στις 13:55.

Τι είπαν οι υπουργοί;

Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης είπε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, λίγα λεπτά μετά τις 13.50 από το ΕΚΑΒ και στη συνέχεια ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο και το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης οι οποίοι έσπευσαν επιτόπου με πέντε ασθενοφόρα και δυο κινητές μονάδες για να προσφέρουν βοήθεια.

Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσαρτσιώνης δήλωσε ότι «ενημερώθηκα σχετικά με το τραγικό συμβάν της συντριβής του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, μεταξύ 14:15 και 14:30, στη διάρκεια της σύσκεψης των εκπροσώπων φορέων υπό τον πρωθυπουργό, στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενημερώθηκε στις 13:45.

Θ.Ρουσόπουλος: Δεν υπάρχει αναφορά στην έκθεση

Σε ερώτηση σχετική με τις πληροφορίες κατά τις οποίες ο αναπληρωτής διοικητής Αγίου Όρους είχε ενημερώσει στο διάστημα 12:30 -12.45 του Σαββάτου τον υφυπουργό Εξωτερικών Π.Σκανδαλάκη, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως κατά την ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εξωτερικών παρόμοια αναφορά δεν υπάρχει στην έκθεση Κασμίρογλου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον ακριβή χρόνο ενημέρωσης του πρωθυπουργού για την πτώση του ελικοπτέρου, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε στις 14:15 κι επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προ ολίγου ενημερωθεί από τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

Αναφορικά με την απομάκρυνση του αρχηγού ΓΕΑ, ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι οι έρευνες που έχουν διαταχθεί αφορούν στα αίτια της τραγωδίας και τα αίτια της καθυστέρησης στην ενημέρωση.

Ως προς το θέμα της καθυστέρησης, διαπιστώθηκε ότι «δεν δούλεψαν οι υπηρεσίες της Αεροπορίας», καθώς στο πεδίο αυτό πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανονισμοί που προβλέπουν συγκεκριμένα βήματα σε συγκεκριμένους χρόνους. «Αυτά δεν έγιναν και γι αυτό ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού ΓΕΑ» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ