Ελπιδοφόρο επιστημονικό επίτευγμα για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Λονδίνο: Οι πρώτες κυτταρικές σειρές ανθρώπινων αρχέγονων κυττάρων με την μετάλλαξη της κυστικής ίνωσης είναι γεγονός, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο BA Festival of Science στο Έξετερ της Μ. Βρετανίας.
Λονδίνο: Οι πρώτες κυτταρικές σειρές ανθρώπινων αρχέγονων κυττάρων με την μετάλλαξη της κυστικής ίνωσης είναι γεγονός, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο BA Festival of Science στο Έξετερ της Μ. Βρετανίας.
Ερευνητές του King College London με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Μίνγκερ καλλιέργησαν ομόζυγες κυτταρικές σειρές της μετάλλαξης delta-508, της πιο κοινής γενετικής μετάλλαξης που σχετίζεται με την κυστική ίνωση. Είναι μια ζευγαρωτή εξάλειψη τριπλής βάσης, όταν ένα τμήμα ενός χρωμοσώματος ή γενετικού κώδικα λείπει, γεγονός που σημαίνει ότι μια πρωτεΐνη δεν «διπλώνει» σωστά και δεν καταφέρνει να περάσει από τις μεμβράνες των κυττάρων. Παρά αυτή τη δυσλειτουργία φαίνεται ανάλογη με όλες τις υπόλοιπες κυτταρικές σειρές ως προς τη συμπεριφορά και τον φαινότυπο.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Μίνγκερ επεσήμανε ότι «οι κυτταρικές σειρές θα είναι πολύ χρήσιμες στην δημιουργία μιας θεραπείας για την κυστική ίνωση, μιας και τα ζωικά μοντέλα της νόσου δεν αποδείχθηκαν χρήσιμα».
health.in.gr
- Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]
- Ολυμπιακός: Πέμπτο φιλικό ματς, αντίπαλος η Αντβέρπ
- Ο Βέρνερ Χέρτζογκ έδωσε την πρώτη γεύση της επερχόμενης ταινίας του – Η συμμέτοχη στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Εθνική πόλο: Πότε θα διεξαχθεί ο ημιτελικός του Super Final με την Ιταλία
- Σύρος: Συνεχίζεται το θρίλερ με τη δολοφονία της 42χρονης διασώστριας – Τι εξετάζουν οι Αρχές
- Τα στοιχεία επιμένουν ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis πίσω από το αφήγημα περί «σκευωρίας»
- MyCenae: Δίνοντας σάρκα και οστά στον μύθο των Ατρειδών
- Πόσο κοστίζει το μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ; Τι χάνει μια Ελληνίδα σε ετήσιο εισόδημα σε σχέση με έναν άνδρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 24.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/paul-n5gFu17iYug-unsplash-1-315x220.jpg)







![Διακοπές: Που ξόδεψαν 3,68 δισ. οι Έλληνες τουρίστες – Η μέση ημερήσια δαπάνη [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-372-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442