Στις 7 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα για την παραχώρηση εξουσιών στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ
Στις 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ το αποφασιστικό δημοψήφισμα που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο θα παρέχονται περισσότερες εξουσίες στην αλβανόφωνη μειονότητα της χώρας.
31
Στις 7 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ το αποφασιστικό δημοψήφισμα που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο θα παρέχονται περισσότερες εξουσίες στην αλβανόφωνη μειονότητα της χώρας.
Η κυβέρνηση υποχώρησε χθες, Πέμπτη, στο αίτημα για το δημοψήφισμα ύστερα από κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα με πρωτουβουλία του «Παγκόσμιου Μακεδονικού Κονγκρέσου», ενός φόρουμ για ενεργά στελέχη οργανώσεων, που υπόσχεται την προστασία της «Μακεδονικής» ταυτότητας.
Το Κογκρέσο θέλει την απόσυρση του νόμου με τον οποίο θα παρέχεται στους Αλβανούς ο έλεγχος 16 από τους δήμους της Δημοκρατίας όπου θα έχουν πλειοψηφία. Όμως ο νόμος αποτελεί ζωτικό τμήμα της συμφωνίας της Οχρίδας που έγινε με μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και υποστηρίχθηκε από την ΕΕ και συνέβαλε ώστε η ΠΓΔΜ να σωθεί από ένα γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο ύστερα από πέντε μήνες συγκρούσεων με Αλβανούς αντάρτες το 2001.
Οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2001 είναι κρίσιμη στην προσπάθεια για ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, μετά το σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από την κυβέρνηση των Σκοπίων το Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα εθνικιστές στην πόλη Στρούγκα στο νότιο τμήμα της χώρας εξεγέρθηκαν κατά του νόμου που ωστόσο ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το δημοψήφισμα ούτε θα προκαλέσει ευρείας κλίμακας αποσταθεροποίηση ούτε θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Η αλβανόφωνη εφημερίδα Lobi, που εκδίδεται στα Σκόπια, στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει άρθρο του Δεξιού Αλβανού πολιτικού Ινταγέτ Μπεκίρι όπου κάνει έκκληση για τερματισμό της ύπαρξης ως κράτους της ΠΓΔΜ.
Ο Μπεκίρι που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών στην Αλβανία πέρυσι για υποκίνηση εθνοτικού μίσους και υποστήριξη παράνομων οργανώσεων κάνει επίσης έκκληση σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων όπου επικρατεί το αλβανικό στοιχείο να ενωθούν για τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους.
Η ΠΓΔΜ πρέπει να σταματήσει να υπάρχει ως χώρα για το καλό της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, παρατηρεί ο Μπεκίρι που πιστεύεται ότι είναι η κύρια δύναμη πίσω από τον Αλβανικό Εθνικό Στρατό, την παράνομη οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για ένα αριθμό αιματηρών επιθέσεων στην ΠΓΔΜ, το Κόσοβο και τη νότια Σερβία.
Ο ίδιος καλεί τους Αλβανούς στο Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη νότια Σερβία και την ΠΓΔΜ να οργανώσουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία ενός ενιαίου αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442