Τη στρατηγική Αθήνας – Λευκωσίας για το Κυπριακό εξετάζουν Καραμανλής και Παπαδόπουλος
Την τακτική εν όψει της μάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κανονισμούς υπέρ των Τουρκοκυπρίων θα εξετάσουν ο Κ.Καραμανλής και ο Τ.Παπαδόπουλος στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αθήνα. Και στην ατζέντα Πάουελ το Κυπριακό.
38
Την τακτική εν όψει της μάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κανονισμούς υπέρ των Τουρκοκυπρίων θα εξετάσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Έθνος, την Τετάρτη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η σκληρή μάχη στην ΕΕ με αντικείμενο τους δύο κανονισμούς που έχει προτείνει η Κομισιόν για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, με τους οποίους είχε γίνει προσπάθεια παράκαμψης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μια από τις ιδέες που εξετάζει η Λευκωσία είναι η διασύνδεση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις στο θέμα των κανονισμών.
Την Τετάρτη συνεδριάζει στην Αγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με αντικείμενο το Κυπριακό. Εκεί θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα προχωρήσει στη «λειτουργική αναγνώριση» της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, η άσκηση πίεσης προς ΕΕ και ΗΠΑ για «άρση του αποκλεισμού» των Τουρκοκυπρίων και η προετοιμασία «πρωτοβουλιών» στο Κυπριακό, ώστε να διευκολυνθεί η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπης.
Ένα ακόμη θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία είναι η αντιμετώπιση νέων προσφυγών Ελληνοκυπρίων που έχουν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούν την καταδίκη της Τουρκίας με βάση το δεδικασμένο της υπόθεσης Λοϊζίδου.
Το Κυπριακό θα βρίσκεται και στην ατζέντα της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις συναντήσεις τους με τον Κ.Καραμανλή και τον Π.Μολυβιάτη θα ζητήσει από την Αθήνα να διασφαλίσει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα προβάλει βέτο το Δεκέμβριο, αλλά ούτε και θα προβάλει θέματα που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες που δεν θέλουν την προσέγγιση ΕΕ – Τουρκίας.
Ο Τ.Παπαδόπουλος, αν και γνωρίζει ότι το βέτο το Δεκέμβριο δεν είναι ρεαλιστική πολιτική, εντούτοις δεν σκοπεύει να δώσει εν λευκώ και προκαταβολικά το «πράσινο φως» στην Τουρκία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές βροχές την Τρίτη
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»
- Μπορεί το Tinder να ξανακερδίσει τις γυναίκες;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442