Συναντήσεις πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων
Με στόχο να αξιοποιηθεί η επίσκεψη των ηγετών που θα βρεθούν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μέγαρο Μαξίμου κλείνει ραντεβού, ώστε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους αρχηγούς κρατών σειρά θεμάτων.
Με στόχο να αξιοποιηθεί η επίσκεψη των ηγετών που θα βρεθούν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το μέγαρο Μαξίμου κλείνει ραντεβού, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους αρχηγούς κρατών σειρά θεμάτων.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, την Παρασκευή, η ατζέντα των θεμάτων επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά στη συνάντηση που θα έχει ο Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να έχει συζητήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο, τον προεδρεύοντα της ΕΕ Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, και -εφόσον τελικά έρθει στην Αθήνα- με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, και με τον πατήρ Τζορτζ Μπους.
Τα ραντεβού δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή στην αρχές της μεθεπομένης, με πιθανότερες ημερομηνίες μεταξύ 12 και 15 Αυγούστου.
Αλλωστε, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στην εξέδρα των επισήμων στο ΟΑΚΑ είναι από μόνη της μια χειρονομία με σημαντικό συμβολισμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πάντως, στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα διμερή θέματα και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
Δεδομένη θεωρείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα συνδυάσει τους Αγώνες με κρουαζιέρα στα νησιά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου.
Τόσο στις επαφές με τον Μ.Μπαρόζο, όσο και με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια που θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι επίτροποι.