Αθήνα: Αντιδράσεις προκαλεί η εγκύκλιος του ΚΕΕΛ, σύμφωνα με την οποία προκειμένου οι ασθενείς με AIDS να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οφείλουν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στη δημιουργία αρχείου με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία της Πέμπτης, το αρχείο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία του οροθετικού ατόμου, τη φαρμακευτική αγωγή και τα στατιστικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα.

Ο ασθενής θα παίρνει μοναδικό κωδικό, το οποίο σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων θα του εξασφαλίζει το απόρρητο έναντι τρίτων.

Αρκετοί μιλούν ήδη για ρήγμα στην αρχή του ιατρικού απόρρητου, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι προσβάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα της προσωπικότητας, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 5 του Συντάγματος.

«Η γνωστοποίηση ευαίσθητων δεδομένων υγείας χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου από θεράποντες ιατρούς αλλοιώνει τη θεσμική και κοινωνική αποστολή ιατρών και τους καθιστά παραβάτες του καθήκοντός τους και συνεργάτες και εντολοδόχους των κάθε είδους εξουσιών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης.

health.in.gr