«Χαστούκι» στην Κομισιόν για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων
Ισχυρό χαστούκι στην Κομισιόν έδωσε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου των υπουργών της Κοινότητας, χαρακτηρίζοντας ως παράνομα όλα τα σχέδιά της για την κοινοτική οικονομική και εμπορική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, χωρίς την έγκριση της Λευκωσίας.
Ισχυρό χαστούκι στην Κομισιόν έδωσε η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου των υπουργών της Κοινότητας, χαρακτηρίζοντας ως παράνομα όλα τα σχέδιά της για την κοινοτική οικονομική και εμπορική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων χωρίς την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Λευκωσίας.
Όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία του BBC, η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου των Υπουργών γνωστοποίησε στα κράτη-μέλη ότι το σχέδιο κανονισμού που είχε εκπονήσει η Επιτροπή για την ελεύθερη διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ κατεχομένων και κοινοτικών χωρών στηρίζεται σε λάθος νομική βάση.
Η Κομισιόν, για να αποφύγει ένα βέτο των Ελληνοκυπρίων στην υιοθέτηση αυτού του κανονισμού, είχε θέσει ως νομική βάση το άρθρο 133 της Κοινοτικής συνθήκης, με το οποίο αυτός εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.
Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου σημειώνει στη γνωμοδότησή της ότι αυτό το άρθρο «δεν ισχύει για την Κύπρο, διότι αφορά στο εμπόριο της Κοινότητας με τις τρίτες, μη κοινοτικές χώρες».
Σύμφωνα πάντα με τη γνωμοδότηση αυτή, η «βόρεια κατεχόμενη Κύπρος δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μια τρίτη χώρα, αλλά αποτελεί τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και έχει ενταχθεί και αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λόγω του δημοψηφίσματος δεν ισχύει σε αυτό η κοινοτική νομοθεσία.
«Το μόνο κράτος που μπορούν να αναγνωρίσουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κυπριακή Δημοκρατία» αναφέρει επίσης η νομική υπηρεσία του συμβουλίου.
Ως προς το σχέδιο του δεύτερου κανονισμού της Κομισιόν για τη χορήγηση αναπτυξιακής οικονομικής βοήθειας στους Τουρκοκυπρίους ύψους 259 εκατ. ευρώ, η νομική υπηρεσία του συμβουλίου διατυπώνει μια ουσιαστική επιφύλαξη.
Πιο συγκεκριμένα, γράφει στην ίδια γνωμοδότησή της ότι «οι κοινοτικοί πόροι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμβάλουν στην καταπάτηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας» των Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Η Λευκωσία επιθυμεί να γνωρίζει εκ των προτέρων μέσω ποιων καναλιών θα δοθούν αυτά τα χρήματα στους Τουρκοκύπριους και πως θα διανεμηθούν στους κατοίκους της βόρειας Κύπρου.
Η γνωμοδότηση αυτή της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου των Υπουργών ανατρέπει στην ουσία όλα τα σχέδια της Κομισιόν και μιας σειράς κρατών-μελών που επεδίωκαν με αυτούς τους δύο κανονισμούς να «τιμωρήσουν» τους Ελληνοκύπριους που είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές οι δύο κανονισμοί θα επανέλθουν -τροποποιημένοι πλέον κατά τις επιδιώξεις των Ελληνοκυπρίων- στο τραπέζι των ενδοκοινοτικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή στην επιτροπή των μόνιμων διπλωματικών αντιπροσώπων πριν φθάσουν προς έγκριση στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.