Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση ζητούν αντιπολίτευση και ΑΔΕΔΥ
Ως την «πιο ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των τελευταίων χρόνων για τον κομματικό έλεγχο του κράτους» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ το νομοσχέδιο για θέματα δημόσιας διοίκησης που κατατέθηκε στη Βουλή και ζητά την απόσυρσή του. Ομαδικά πυρά και από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ.
Ως την «πιο ωμή και απροκάλυπτη παρέμβαση των τελευταίων χρόνων για τον κομματικό έλεγχο του κράτους και τη δημιουργία νέας κομματικής διοικητικής πυραμίδας» χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα δημόσιας διοίκησης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και ζητά την απόσυρσή του. Ομαδικά πυρά και από το ΠΑΣΟΚ.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος «με το νομοσχέδιο συγκροτούνται νέα ελεγχόμενα υπηρεσιακά συμβούλια και θεσμοθετούνται νέα αυθαίρετα κριτήρια για τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών με τους σημερινούς κομματικούς ημετέρους».
Η ΑΔΕΔΥ πιστεύει πως η προώθηση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου την ώρα που εξελίσσεται η συλλογική διαπραγμάτευση και πριν από την αναμόρφωση του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα (αναμένεται προς το τέλος του έτους) αποτελεί κίνηση και παρέμβαση που εξυπηρετεί «αλλότριες προς τη δημόσια διοίκηση σκοπιμότητες».
Η ΑΔΕΔΥ πρόκειται να αναπτύξει με λεπτομέρειες τις θέσεις επί του νομοσχεδίου την Τρίτη. Στο μεταξύ καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για την αξιοκρατική στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών.
Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο Συνασπισμός, καλώντας την κυβέρνηση «να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο» με το οποίο «θεσμοθετούνται αυθαίρετα κριτήρια που εξυπηρετούν την στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών με τους σημερινούς κομματικούς ημετέρους»
Ομαδικά πυρά από το ΠΑΣΟΚ
Σφοδρή κριτική επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών έκαναν και οι αρμόδιοι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, Μαρία Δαμανάκη και Χρήστος Παπουτσής.
Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποκάλυψε με το επίμαχο «κομματικό νομοσχέδιο» το πραγματικό της πρόσωπο και την αληθινή αντίληψη της για τη δημόσια διοίκηση, απολύοντας τους πάντες από οποιαδήποτε θέση ευθύνης ή διοίκησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και παρεμβαίνοντας βαθιά στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με τον οποίο είχε συμφωνήσει το 1999.
Αυτό, υπογράμμισε, ανατρέπει κάθε έννοια ιεραρχίας και αξιοκρατίας, με μοναδικό σκοπό την κατάληψη των θέσεων τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών από τους κομματικά ευνοούμενους. «Η κομματικοποίηση του κράτους είναι πλήρης. Ο έλεγχος της δημόσιας διοίκησης από το κόμμα είναι απόλυτος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει, ότι σήμερα η ΝΔ επιβεβαίωσε την πρόθεση επανίδρυσης του κράτους της Δεξιάς, καθώς και ότι «η δήθεν αξιοκρατία, την οποία επαγγέλλεται, ταυτίζεται με την κομματική ταυτότητα και μόνον». Σαφής υπαινιγμούς έκανε άλλωστε για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ, την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά της, η κ. Δαμανάκη αναφέρθηκε σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «με την οποία αντικαθίστανται εκατοντάδες στελέχη στο χώρο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» με «ασαφή και κομματικά κριτήρια».
Μάλιστα, η συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε τι νόημα έχει μετά από αυτήν την «απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης» η συνεχής πρόσκληση της υπουργού Παιδείας να προσέλθουμε σε διάλογο το Σεπτέμβριο για θέματα εκπαίδευσης.
Ο συντονιστής του τομέα παραγωγής και εμπορίου του ΠΑΣΟΚ Χρ.Παπουτσής, με αφορμή την κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλασσίων Ενδομεταφορών που προβλέπεται στο επίμαχο σχεδίου νόμου, σχολίασε πως «η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά μετά την αύξηση των ναύλων στην ακτοπλοΐα, υποκύπτει στα κελεύσματα των ακτοπλόων-εφοπλιστών και όσων επιδιώκουν πλήρη ασυδοσία στον ευαίσθητο χώρο των συγκοινωνιακών συνδέσεων των νησιών και της παράκτιας Ελλάδας».
Απάντηση του Πρ.Παυλόπουλου
Είναι τουλάχιστον κωμικό να μιλούν για κομματικοποίηση του κράτους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, τα στελέχη εκείνα τα οποία αφού αρχικώς κομματικοποίησαν το κράτος, στη συνέχεια, όπως όλοι γνωρίζουν, αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια κρατικοποίησης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι «καλό θα ήταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δουν ότι το σχέδιο νόμου επαναφέρει αρκετές από τις διατάξεις του νόμου 2190/1994, δηλαδή του «νόμου Πεπονή» και καταλήγει: «Θα πρέπει δε να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν τη μία φορά, όταν ψήφισαν το νόμο αυτό να τον υμνούν και την άλλη να τον κατακρίνουν. Για όλα αυτά θα υπάρξει υπενθύμιση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, και μάλιστα με τις απόψεις τους που είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά της Βουλής».