
Ο ελλιπής έλεγχος του διαβήτη προάγει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες πάσχουσες από διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες έκπτωσης των πνευματικών τους λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου, εν συγκρίσει με τις υγιείς συνομηλίκους τους, και αυτό ίσως οφείλεται στον κακό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένες πάσχουσες από διαβήτη έχουν αυξημένες πιθανότητες έκπτωσης των πνευματικών τους λειτουργιών με την πάροδο του χρόνου, εν συγκρίσει με τις υγιείς συνομηλίκους τους, και αυτό ίσως οφείλεται στον κακό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Ο Δρ Αλκα Κανάγια και οι συνεργάτες του καθόρισαν τις αλλαγές στις πνευματικές λειτουργίες 999 ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη Rancho Bernardo Study Cohort.
Στους συμμετέχοντες, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 70 έτη, περιλαμβάνονταν και κάποιοι διαβητικοί, κάποιοι προ-διαβητικοί και κάποιοι απολύτως υγιείς.
Στην αρχή της μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ίδια απόδοση σε τρία τεστ γνώσεων. Μετά από τέσσερα χρόνια, οι διαβητικές γυναίκες είχαν τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου «οξείας πνευματικής έκπτωσης» σε ένα από τα τρία τεστ γνώσεων, αλλά όχι και στα υπόλοιπα, εν συγκρίσει με τις υγιείς συνομηλίκους τους.
Τα αποτελέσματα ήταν περισσότερο εμφανή μεταξύ των γυναικών με αποδεδειγμένα κακό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.
Κανείς εκ των ανδρών σε κάποια από τις κατηγορίες δεν παρουσίασε αξιοσημείωτες αλλαγές στις πνευματικές τους λειτουργίες τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Κανάγια επεσήμανε ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο σωστός έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης βελτιώνει την πνευματική έκπτωση των ηλικιωμένων γυναικών. Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες έως ότου καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα».
health.in.gr
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
- James Arthur: Συναίσθημα και άρωμα brit pop στο Sani Festival