Πιθανή αναβολή έγκρισης του κανονισμού της ΕΕ για το εμπόριο με τα κατεχόμενα
Μεγάλη πιθανότητα να αναβληθεί για μεταγενέστερο στάδιο η ευρωπαϊκή έγκριση του κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα «βλέπει» η Λευκωσία, ενόσω ο Ταλάτ εκτιμά πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας πτήσεις προς το ψευδοκράτος.
Μεγάλη πιθανότητα να αναβληθεί για μεταγενέστερο στάδιο η ευρωπαϊκή έγκριση του κανονισμού για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα «βλέπει» η Λευκωσία, την ώρα που ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκτιμά πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας πτήσεις προς το ψευδοκράτος.
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε την Τρίτη πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εγκριθεί άμεσα από την ΕΕ ο κανονισμός για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ώστε να εξεταστούν οι πτυχές που ανησυχούν την κυπριακή κυβέρνηση.
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι τόσο η Κομισιόν όσο και αντιπροσωπείες δείχνουν να κατανοούν πολλούς από τους προβληματισμούς της κυπριακής κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά την πολιτική σκοπιμότητα αυτού του κανονισμού, αλλά και τη νομική του βάση.
Επιπλέον, χαρακτήρισε σημαντική την αυριανή ημέρα [Τετάρτη] καθότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν θα ανακοινώσει τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην Κύπρο.
Εν τω μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε την Τρίτη επιστρέφοντας από το Λονδίνο ότι αποκόμισε την εντύπωση πως η βρετανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει βήματα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά τις απευθείας αεροπορικές πτήσεις προς τα κατεχόμενα.
Ο Ταλάτ προσέθεσε ότι η Βρετανία έχει μια σημαντική αποστολή να επιτελέσει στο θέμα αυτό, όπως και στην άρση του εμπάργκο στις συναλλαγές με τα κατεχόμενα. Επίσης, ανέφερε ότι η πρόσκληση για συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, αποτελεί ένδειξη ότι η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων δεν θα συνεχιστεί μετά το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα.