Την απαγόρευση της ισλαμικής μαντήλας στα τουρκικά πανεπιστήμια υποστηρίζει το ΕΔΑΔ
Τα τουρκικά κρατικά πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη χρήση της μουσουλμανικής μαντήλας, αποφάσισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απορρίπτοντας σχετική έφεση Τουρκάλας φοιτήτριας.
Τα τουρκικά κρατικά πανεπιστήμια έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη χρήση της μουσουλμανικής μαντήλας, αποφάσισε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), απορρίπτοντας σχετική έφεση Τουρκάλας φοιτήτριας.
Ειδικότερα, η φοιτήτρια είχε υποστηρίξει στην έφεσή της ότι η απαγόρευση αυτή -που είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της από το πανεπιστήμιο- παραβίαζε τη θρησκευτική της ελευθερία.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πάντως ότι η ισλαμική μαντήλα αποτελεί απειλή κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, όπως μεταδίδει το BBC.
Στο σκεπτικό της απόφασης του ΕΔΑΔ αναφέρεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από τα πανεπιστήμια «προκειμένου να αποτρέψουν ορισμένα ριζοσπαστικά θρησκευτικά κινήματα από το να καταπιέζουν τους φοιτητές, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τις πρακτικές της εν λόγω θρησκείας ή αυτούς που πιστεύουν σε άλλη θρησκεία» συνάδουν με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει απαγορεύσει στις σπουδάστριες κρατικών σχολών να φορούν μαντίλες για τον ίδιο λόγο, ενώ η Γερμανία δεν τους επιτρέπει να γίνουν δασκάλες.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.