Η Ελλάδα προσχωρεί τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Η Ελλάδα θα έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2005, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας υπογράφει τη Δευτέρα στο Παρίσι τη σχετική συνθήκη προσχώρησης.
36
Η Ελλάδα θα έχει γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) το αργότερο έως το Δεκέμβριο του 2005, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Ζαν-Ζακ Ντορντέν υπογράφουν τη Δευτέρα στο Παρίσι τη σχετική συνθήκη προσχώρησης.
Η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη διεύρυνση οι οποίες δεν ανήκουν στην ESA. Το Σεπτέμβριο του 2003 η Ελλάδα αιτήθηκε επισήμως να συμμετάσχει στην υπηρεσία και, σύμφωνα με τη συνθήκη προσχώρησης, θα γίνει πλήρες μέλος έπειτα από μια μεταβατική περίοδο.
Πάντως, με συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2001, η χώρα μας ήδη μετέχει στο πρόγραμμα της ESA Παγκόσμια Παρακολούθηση για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια, καθώς και σε άλλα τεχνολογικά προγράμματα.
Ως πλήρες μέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές, θα μπορεί όμως να αναλαμβάνει κερδοφόρα συμβόλαια για λογαριασμό της υπηρεσίας.
Μεταξύ άλλων, η ESA κατασκευάζει και εκτοξεύει επιστημονικούς δορυφόρους -χρησιμοποιώντας το διαστημοδρόμιο της Arianespace στη Γαλλική Γουιάνα- συμμετέχει στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) και δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Ένας από τους δορυφόρους της, με την ονομασία Mars Express, βρίσκεται από πέρυσι σε τροχιά γύρω από τον Αρη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης
- Αδέλφια Κάσιο κατά Μάικλ Τζάκσον: Μας εκπαίδευσε να τον υπερασπιζόμαστε, ενώ μας κακοποιούσε
- Η ώρα της στέψης στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Για το 9ο τρόπαιο ο ΠΑΟΚ, θέλει να γράψει ιστορία ο ΟΦΗ
- Πεθαίνει η 4αδα που θα ισορροπούσε την κινεζική επιρροή στην Ασία – Υπεύθυνος ο Τραμπ
- Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
- Σε φρεγάτα «Κίμων» και Μέγαρο Μαξίμου ο Μακρόν – Τα μηνύματα που έστειλε από την Αθήνα
- Η άνθιση του τουρισμού των λουλουδιών: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι προορισμοί του 2026
- World Press Photo 2024: Οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εποχή μας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442