Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
weather-icon 23o
Διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα, Λευκωσία πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Διπλωματικός πυρετός σε Αθήνα, Λευκωσία πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Έντονες διπλωματικές προσπάθειες καταβάλλουν Αθήνα και Λευκωσία για να αποτρέψουν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος που θα βασίζεται στην έκθεση Ανάν. Τη Δευτέρα η απάντηση του Τ.Παπαδόπουλου, ενώ η Βρετανία πιέζει υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

43

Έντονες διπλωματικές προσπάθειες καταβάλλουν Αθήνα και Λευκωσία προκειμένου να αποτρέψουν την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίσματος που θα βασίζεται στην αρνητική έκθεση Ανάν.

Η έκθεση για το Κυπριακό θα τεθεί ενώπιον των μελών του Σώματος την Τρίτη και όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Έθνους ισχυρές είναι οι παρασκηνιακές πρωτοβουλίες από τη Βρετανία υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

Ειδικότερα, το Λονδίνο πιέζει για τη συμπερίληψη σε ψήφισμα του ΣΑ ειδικής παραγράφου η οποία, με το πρόσχημα του τερματισμού του οικονομικού αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, θα υιοθετεί την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για έναρξη απευθείας συναλλαγών με τα κατεχόμενα.

Στις κινήσεις της Βρετανίας αντιδρούν Ρωσία και Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση θα παραβίαζε τα ψηφίσματα 541 και 550, βάσει των οποίων το ψευδοκράτος είναι non valid (μη ισχύον), καθώς προέκυψε από τη βία και τη χρήση όπλων.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη η επιστολή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στον Κ.Ανάν, με την οποία η Λευκωσία θα απαντά στα όσα ισχυρίζεται ο ΓΓ στην έκθεσή του για το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απάντηση στοχεύει στη διάλυση των σκιών που προκαλεί η έκθεση του Κ.Ανάν και στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Όπως εξάλλου δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής και γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, η Λευκωσία μπορεί να ανατρέψει τις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

«Η Κύπρος αντιστέκεται και δεν είναι η μόνη» δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι η τιμωρία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η προάσπιση της νομιμότητας, όπως αυτή απορρέει από τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Απριλίου 2026
Cookies