Με κάθε κόστος η προστασία της εδαφικής ενότητας, το σκληρό μήνυμα Κίνας προς Ταϊβάν
Σκληρή η πρώτη άμεση αντίδραση της Κίνας στην ομιλία που «συνόδευσε» την ορκωμοσία του Τσεν Σούι-μπιαν στην προεδρία της Ταϊβάν. Το Πεκίνο καταγγέλλει εκ νέου «κάλεσμα σε ανεξαρτησία» και προειδοποιεί πως η εδαφική ενότητα θα προστατευθεί με κάθε κόστος.
51
Σκληρή η πρώτη άμεση αντίδραση της Κίνας στην προ ημερών ομιλία που «συνόδευσε» την ορκωμοσία του Τσεν Σούι-μπιαν στην προεδρία της Ταϊβάν. Το Πεκίνο καταγγέλλει εκ νέου «κάλεσμα σε ανεξαρτησία» και προειδοποιεί πως η εδαφική ενότητα θα προστατευθεί με κάθε κόστος -καθιστώντας σαφές πως θα αναληφθεί και στρατιωτική δράση.
Η κινεζική απάντηση στην ομιλία Τσεν ήλθε διά στόματος του εκπροσώπου του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν, Ζανγκ Μινγκκίνγκ. «Εάν ο Τσεν Σούι-μπιαν τολμήσει να προκαλέσει το λαό του κόσμου […] θα προστατεύσουμε την ακεραιότητα και την εδαφική ενότητά μας με κάθε κόστος» δήλωσε ερωτηθείς εάν το Πεκίνο είναι πρόθυμο να ρισκάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 προκειμένου να θέσει τέλος σε όποιες κινήσεις ανεξαρτησίας από πλευράς Τσεν.
«Αν και στην ομιλία του [ο Τσεν] δεν έκανε καμία αναφορά στις λέξεις μία χώρα σε κάθε πλευρά το περιεχόμενο της ομιλίας του αναφερόταν πλήρως στην Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα» δήλωσε ο Ζανγκ, τονίζοντας ότι η ειρήνη μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Η ρίζα των εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν δεν έχει εξαλειφθεί. Ο κίνδυνος που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιφέρεια της Ασίας εξακολουθεί να υπάρχει» σημείωσε ο Κινέζος αξιωματούχος για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνησή του δεν ενδιαφέρεται για τα λόγια, αλλά για τις πράξεις του προέδρου της Ταϊβάν.
Επισημαίνεται ότι στην επίμαχη ομιλία του ο Τσεν απηύθυνε έκκληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων και δήλωσε πως το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα παραμείνει εκτός πολιτικής ατζέντας στη διάρκεια των προσπαθειών για τη σύνταξη νέου Συντάγματος. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη στάση του «υπεύθυνη και εποικοδομητική».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λέκκας: Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα γίνει μεγάλος σεισμός στον Κορινθιακό
- Το εντυπωσιακό ποσοστό που έχει ο Ολυμπιακός στα play offs της Euroleague με πλεονέκτημα έδρας (vids)
- Μακρόν: Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας εμπνέει την Ευρώπη και υλοποιείται στην πράξη
- Μητσοτάκης σε Μακρόν: Η κορωνίδα των συμφωνιών Ελλάδας – Γαλλίας είναι οι δεσμεύσεις αμοιβαίας συνδρομής
- Καιρός: Πιθανή ψυχρή εισβολή στις αρχές Μαΐου δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα – Οι περιοχές
- ΟΤ Delphi Economic Forum XI – Γλαβίνας: Το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας
- Ο Τι Τζέι Σορτς αναδείχθηκε MVP του play in (pic)
- Σαρλίζ Θερόν: Απόλυτη επιζήσασα – Ρισκάρει τα πάντα, επιβιώνει, προκαλεί ίλιγγο στο Μανχάταν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442