Ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση από τη Ράφα – Συνολικά 41 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Υπό τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της τριήμερης επιχείρησης που κόστισε τη ζωή 41 Παλαιστινίων οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τη Ράφα. Όμως, το «κυνήγι» εξτρεμιστών και υπόγειων σηράγγων διακίνησης όπλων συνεχίζεται.
51
Υπό τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό της τριήμερης επιχείρησης «Ουράνιο Τόξο» που κόστισε τη ζωή 41 Παλαιστινίων οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σταδιακά την Παρασκευή από τον καταυλισμό της Ράφα. Όμως, το «κυνήγι» των υπόγειων σηράγγων διακίνησης όπλων και των καταζητούμενων εξτρεμιστών συνεχίζεται.
Τα ισραηλινά στρατεύμετα αποσύρονται από τη Ράφα έχοντας αφήσει στο πέρασμά τους εκατοντάδες κατεδαφισμένα σπίτια και περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους άστεγους. Διευκρινίζεται από το Reuters ότι στον προσφυγικό καταυλισμό νοτίως της Λωρίδας της Γάζας πρόκειται να παραμείνει μικρή μονάδα Ισραηλινών στρατιωτών για απροσδιόριστη χρονική περίοδο.
Η απόσυρση έρχεται υπό το φως της διεθνούς κατακραυγής που κορυφώθηκε την Τετάρτη λόγω του θανάτου δέκα άμαχων από αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στη Ράφα. Ακόμη και η κυβέρνηση Μπους έδειξε ασυνήθιστη δυσαρέσκεια, προτιμώντας την αποχή από την άσκηση βέτο στο ψήφισμα-καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Προ της έναρξης της στρατιωτικής αποχώρησης -πρώτα από τις γειτονιές Τελ Σουλτάν και Μπραζίλ- σημειώθηκε τα ξημερώματα νέα αεροπορική επιδρομή στη Ράφα δίχως να υπάρξουν πληροφορίες για θύματα. Μετά την επίθεση στους σκοτεινούς δρόμους του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα ακούστηκαν σποραδικά πυρά.
Πηγές της κυβέρνησης Σαρόν έχουν καταστήσει σαφές πως θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό υπόγειων σηρράγων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη διακίνηση όπλων από την Αίγυπτο προς τη Λωρίδα της Γάζας. Συνεχίζονται επίσης οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστίνιων εξτρεμιστών.
Πάντως, κατά δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ισραηλινός αντιπρόεδρος Εχούντ Ολμέρ παρείχε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ πως δεν πρόκειται να κατεδαφιστούν περισσότερες κατοικίες Παλαιστινίων στη Ράφα, ούτε και θα διευρυνθεί τελικώς η ζώνη ελέγχου κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Αγνωστο κατά πόσο η δέσμευση θα εφαρμοσθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άγιος Δημήτριος: Με αυτό το μαχαίρι δολοφονήθηκε ο 27χρονος στο Πάρκο Ασυρμάτου
- «Έβραζε» με τη διαιτησία ο Αρμπελόα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό…»
- Μάγια: Mια αίθουσα συμβουλίου αποκαλύπτει πώς άλλαξε η εξουσία πριν από 1.000 χρόνια
- Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και το Σύνταγμα: Μια λεπτή ισορροπία
- «Ο Καρέτσας στο στόχαστρο της Τσέλσι και άλλων ομάδων της Premier League»
- Νέα Αριστερά για επίσκεψη Μακρόν: Ο Μητσοτάκης πορεύεται για ακόμη μια φορά δουλοπρεπώς
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Οι εκλογές, η επαρχία, το σινεμά – «Προεκλογικές Εκστρατείες: Δημοκρατία ή Χειραγώγηση» στην Ταινιοθήκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442