Σε λειτουργία τον Ιούλιο η γραμμή του μετρό Μοναστηράκι – «Ελ. Βενιζέλος»
Μόλις 27 λεπτά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο για τη μετακίνηση των πολιτών από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το αεροδρόμιο, καθώς τίθεται σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής του μετρό Μοναστηράκι - «Ελ. Βενιζέλος».
Μόλις 27 λεπτά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο για τη μετακίνηση των πολιτών από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το αεροδρόμιο, καθώς τίθεται σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής του μετρό Μοναστηράκι – «Ελ. Βενιζέλος».
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αθήνα θα διαθέτει σχεδόν διπλάσιο δίκτυο μετρό σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούν σήμερα και σε καθημερινή βάση πάνω από 550.000 επιβάτες.
Η υπάρχουσα γραμμή των 19 χλμ. με τους είκοσι σταθμούς θα αυξηθεί με τρεις επεκτάσεις, προς τη Δουκίσσης Πλακεντίας, το Περιστέρι και τον Αγιο Δημήτριο, με γραμμές συνολικού μήκους 8,4 χλμ., με την προσθήκη και άλλων 200.000 ατόμων στην ημερήσια επιβατική κίνηση.
Αν προστεθούν τα 21 χλμ. της γραμμής του προαστιακού στη διαδρομή από το σταθμό Δ.Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο, τότε σε δύο μήνες το μετρό θα διαθέτει δίκτυο σχεδόν 40 χλμ. Αλλα 5,9 χλμ., αυτά της επέκτασης προς Αιγάλεω, είναι υπό κατασκευή και προβλέπεται να δοθούν στην κυκλοφορία στα τέλη του 2007.
Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων έχει ως εξής:
– Στα μέσα Ιουλίου προβλέπεται να λειτουργήσει η επέκταση προς το αεροδρόμιο, που αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο, μήκους 5,9 χλμ., είναι υπόγειο και έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, ενώ ολοκληρώνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και σύντομα προβλέπεται να ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών.
Το τμήμα αυτό θα διαθέτει σε πρώτη φάση δύο σταθμούς, Χαλάνδρι και Δ.Πλακεντίας, άλλοι δύο (Χολαργός και Νομισματοκοπείο) θα είναι έτοιμοι το 2007, ενώ ο πέμπτος, στην Αγία Παρασκευή, είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης.
Το δεύτερο τμήμα των 21 χλμ. είναι «δανεικό» από τον προαστιακό. Σε αυτό το κομμάτι το μετρό θα κινείται με επτά ειδικούς συρμούς και θα φθάνει στο αεροδρόμιο χωρίς καμία ενδιάμεση στάση, αφού δεν είναι τεχνικά εφικτό να σταθμεύουν τα βαγόνια του στους σταθμούς του προαστιακού. Σε αυτό το τμήμα τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 17 λεπτά.
– Μέσα στον Ιούλιο θα λειτουργήσει ο σταθμός του Αγίου Αντωνίου, στο Περιστέρι, ενώ αρχές Ιουνίου θα δοθεί στο κοινό ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου, που φέρει συμβολικά το όνομα του Αλέκου Παναγούλη.
Ο Αργύρης Μπακιρτζής και οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιστρέφουν στον λόφο του Φιλοπάππου, με τα τραγούδια τους αλλά και τις ιστορίες που κάνουν κάθε φορά αυτή τη συνάντηση μοναδική.