Κοινό «μέτωπο» ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για τους συμβασιούχους – Τι αλλαγές ζητούν στο ΠΔ
Σε κοινά αιτήματα για την αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων καταλήγουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπως φάνηκε από την Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και τη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα την Τετάρτη με το ίδιο θέμα.
27
Σε κοινά αιτήματα για την αντιμετώπιση του θέματος των συμβασιούχων καταλήγουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπως φάνηκε από την Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και τη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα την Τετάρτη με το ίδιο θέμα.
Οι θέσεις στις οποίες συγκλίνουν οι δυο μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι οι εξής:
* Οι όποιες ρυθμίσεις να έχουν αναδρομικότητα από το 1999 ή ως ημερομηνία ορόσημο να θεσπιστεί η 10/7/2002 με απόκλιση συν ή πλην τρεις μήνες.
* Η απαιτούμενη προϋπηρεσία να είναι 24 μηνών και το μεσοδιάστημα διακοπής ανάμεσα στις συμβάσεις να αυξηθεί στους τέσσερις μήνες.
* Το ΠΔ να αναφέρεται εκτός από τις συμβάσεις εργασίας και στο γενικότερο όρο εργασιακές σχέσεις, ώστε να συμπεριληφθούν στις ρυθμίσεις και εργαζόμενοι με ψευδεπίγραφες ή ψευδείς εργασιακές σχέσεις.
Ειδικά για το δημόσιο τομέα η ΑΔΕΔΥ ζήτησε οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου να μετατραπούν σε μονιμοποιήσεις και ταυτόχρονα ζήτησε να καταργηθεί η ενοικιαζόμενη εργασία στις επιχειρήσεις και οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και την απεργία των συμβασιούχων την ερχόμενη Παρασκευή 14 Μαΐου.
Παράλληλα, μέσα στο Μάιο θα ανοίξει ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ θα διεκδικήσει να τεθεί σε ισχύ και να εφαρμοστεί νέο μισθολόγιο από την 1/1/2005, εισαγωγικό μισθό 1.100 ευρώ, πολιτική πραγματικής σύγκλισης των εισοδημάτων με το μέσο όρο της ΕΕ και αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Επέκταση των ρυθμίσεων στον ιδιωτικό τομέα ζητά η ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ ζητά επιπλέον να υπάρξουν ίδιες ρυθμίσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις εργαζομένων από τις ρυθμίσεις του ΠΔ.
Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων της ερχόμενης Παρασκευής και εξουσιοδότησε την εκπαιδευτική επιτροπή της Συνομοσπονδίας να συντονίσει περαιτέρω κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών στο χώρο ευθύνης των οποίων υπάρχουν συμβασιούχοι.
Εξάλλου, για το θέμα των συμβασιούχων στον ιδιωτικό τομέα το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Η Ολομέλεια εξουσιοδότησε επίσης την εκτελεστική επιτροπή να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αν αποβεί άκαρπη η κρίσιμη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, την Πέμπτη, με θέμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442