
Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιών από τις ανεξέλεγκτες χωματερές
Ορατός είναι για ακόμη μία χρονιά ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών εξαιτίας των παράνομων χωματερών που λειτουργούν χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και βρίσκονται δίπλα σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις. Στην Αθήνα ελεγκτές της Κομισιόν για περιβαλλοντικά θέματα.
43
Ορατός είναι για ακόμη μία χρονιά ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών εξαιτίας των παράνομων χωματερών που λειτουργούν χωρίς μέτρα πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα και βρίσκονται δίπλα σε δασικές ή αγροτικές εκτάσεις.
Όπως επισημαίνουν στο Βήμα εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η έλλειψη οργανωμένων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη οικονομικών πόρων για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας ευθύνονται για τις εκδηλώσεις πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Το 2003, για πρώτη φορά το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ) κατέγραψε από την 1η Ιουνίου ώς και την 9η Νοεμβρίου τον αριθμό των πυρκαγιών που ξεκίνησαν από χωματερές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά εκδηλώθηκαν 402 πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες ξεκίνησαν από ανεξέλεγκτες χωματερές.
Σχεδόν καθημερινά ξεσπούσαν φωτιές σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων και μάλιστα σε μία μόνο ημέρα, στις 7 Ιουλίου, καταγράφηκαν 11 πυρκαγιές. Το 37% των πυρκαγιών εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα μεταξύ 12:00 μ.μ. – 18:00 μ.μ., ενώ το 63% ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες ή αργά το βράδυ.
Την «πρωτιά» κατέχει ο νομός της Φθιώτιδας, καθώς ξέσπασαν 34 φωτιές και ακολουθούν η Αργολίδα με 33, η Καβάλα με 30, η Αττική με 26 και ο Έβρος με 19.
Ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Χρήστος Σμέτης προειδοποιεί τους δημάρχους ότι, σε περίπτωση που δεν μεριμνήσουν έγκαιρα για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας στις χωματερές που βρίσκονται στις περιοχές τους, εκδηλωθεί πυρκαγιά και επεκταθεί σε παρακείμενη δασική ή αγροτική έκταση, θα βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα με την κατηγορία του
εμπρησμού από αμέλεια.
Σύμφωνα με τον κ. Σμέτη, πολλοί τοπικοί άρχοντες δεν λαμβάνουν τα μέτρα που αναφέρονται στις πυροσβεστικές διατάξεις, παρά το γεγονός ότι επιχορηγούνται από το υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτό. Ο κ. Σμέτης ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να ελέγχουν συστηματικά αν πραγματικά οι δήμοι διαθέτουν τα κονδύλια που λαμβάνουν για τις ανάγκες της πυροπροστασίας.
Στην Αθήνα ελεγκτές της ΕΕ
Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η Ελλάδα, καθώς κλιμάκιο της Κομισιόν έφτασε τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξει πέντε υποθέσεις σχετικά με τις παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου για το περιβάλλον.
Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί το κλιμάκιο της Επιτροπής είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές και ακολουθούν η διαχείριση απορριμμάτων, η επεξεργασία αστικών λυμάτων, η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και η προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στέφανος Ληναίος: Η Φίνος Φιλμ αποχαιρετά τον ηθοποιό με ένα συγκινητικό βίντεο
- e-ΕΦΚΑ: Ποιοι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 72 δόσεις
- Κρήτη: Πώς έγινε η δολοφονία της 43χρονης Ελευθερίας – Το «θέατρο» του 39χρονου πριν αυτοκτονήσει
- Η Μονακό θα παίξει play in και τελικό Κυπέλλου μέσα σε 23 ώρες
- «Η Δίκη» του Φρανς Κάφκα επιστρέφει για 2η σεζόν στο Θέατρο ΑRK
- Αγ. Δημήτριος: Αναζητά τα κίνητρα και νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 25χρονου η ΕΛ.ΑΣ.
