Αντιδράσεις στην ΕΕ για το ενδεχόμενο κατάργησης των αγροτικών εξαγωγικών επιδοτήσεων
Η Γαλλία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπερέβη τις διαπραγματευτικές της αρμοδιότητες, προτείνοντας στους εταίρους της στον ΠΟΕ την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας ότι πρόκειται για μονομερείς παραχωρήσεις.
27
Η Γαλλία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπερέβη τις διαπραγματευτικές της αρμοδιότητες, προτείνοντας στους εταίρους της στον ΠΟΕ την κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, λέγοντας ότι πρόκειται για μονομερείς παραχωρήσεις.
«Φαίνεται ότι υπερβαίνουν [ο Φραντς Φίσλερ και ο Πασκάλ Λαμί] την διαπραγματευτική εντολή και ότι διαπράττουν τακτικό λάθος, δείχνοντας περιθώρια ευελιξίας όταν κάτι τέτοιο δεν έχει δείξει κανένας από τους εταίρους μας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ερβέ Γκαϊμάρ.
«Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε αντίθετοι στο περιεχόμενο της επιστολής Φίσλερ, Λαμί προς τον ΠΟΕ» προσέθεσε ο Γκαϊμάρ, τονίζοντας ότι η χώρα του βάζει δύο όρους για την κατάργηση των ευρωπαικών εξαγωγικών επιδοτήσεων, ενός μηχανισμού που αποφέρει στους Ευρωπαίους αγρότες τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ετησίως.
«Ο πρώτος όρος είναι η κατάργηση αυτών των επιδοτήσεων από τις αναπτυσσόμενες πλούσιες χώρες και ο δεύτερος είναι η κατάργησή τους από τις ΗΠΑ» είπε.
Ο Γάλλος υπουργός στηλίτευσε επίσης τις εξαγωγικές πιστώσεις που δίνουν οι ΗΠΑ προς τους αγρότες τους και την «ψευδοβοήθεια σε είδη διατροφής» με την οποία η Ουάσινγκτον προωθεί προς τις φτωχές χώρες το πλεόνασμα της αμερικανικής παραγωγής.
Ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Πασκάλ Λαμί απάντησε ότι ουδέποτε, ούτε αυτός ούτε ο Φίσλερ υπερέβησαν τις εντολές και ούτε προτίθενται να το κάνουν τώρα».
Πάντως, την πλήρη υποστήριξή του προς την κίνηση των επιτρόπων, που «σκοπό έχει να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ» εξέφρασε ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Τζόε Γουόλς, ο οποίος όμως δεν έδειξε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στον ΠΟΕ πριν το τέλος του χρόνου, κυρίως «εξαιτίας των αμερικανικών εκλογών» το Νοέμβριο.
Η σουηδική κυβέρνηση επίσης, που στηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των εξαγωγικών αγροτικών επιδοτήσεων, δεν έκρυψε την ικανοποίηση της για την πρωτοβουλία των επιτρόπων και χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις «καταστροφικές» για τις φτωχές χώρες. Η πρόταση των Βρυξελλών αποτελεί, σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση, «μία πρωτοβουλία που δείχνει επιτέλους την ηγετική θέση της Ευρωπαικής Επιτροπής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Ο προπονητής της Ισπανίας πριν το ματς με το Βέλγιο… αποθέωσε τον Μέσι!
- Νέα είσοδος για την πόλη της Πρέβεζας
- Ο τυφώνας «Bavi» σαρώνει την Ανατολική Ασία – Συναγερμός σε Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κίνα
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442