Η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων σωτήρια για την καρδιά
Λονδίνο: Οι δίαιτες, που βασίζονται στην πλήρη αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences.
Λονδίνο: Οι δίαιτες, που βασίζονται στην πλήρη αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ομάδα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Χολοσζι, επισημαίνει πως τα άτομα που απέφευγαν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων για χρονικό διάστημα περίπου 15 ετών αποδείχθηκε πως είχαν οργανισμό αντίστοιχο με εκείνο ανθρώπων αρκετά νεότερων τους σε ηλικία, ενώ διέθεταν ελάχιστες πιθανότητες να εμφανίσουν έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία 18 ατόμων τα οποία κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, πουλερικών και προϊόντων με βάση το σιτάρι ή τη σόγια για χρονικό διάστημα 3 έως 15 ετών, ενώ παράλληλα απέφευγαν εντελώς όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν υδρογονωμένα έλαια ή trans λιπαρά οξέα, ραφιναρισμένους υδατάνθρακες, γλυκά, σνακ και αναψυκτικά.
Όπως διαπιστώθηκε, τα εν λόγω άτομα διέθεταν πολύ χαμηλά επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης» (LDL) και λίπους στα τριγλυκερίδια του αίματος και κατά συνέπεια ελάχιστες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη.
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο αφορούσε τις τιμές αρτηριακές πίεσης των ερευνώμενων, καθώς παρότι ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 50 έτη, διέθεταν πίεση αντίστοιχη με εκείνη του μέσου δεκάχρονου παιδιού.
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα στοιχεία εντυπωσιακά, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω μελέτης, προκειμένου να διερευνηθούν εκτενώς οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό της μακροχρόνιας αποχής από συγκεκριμένες ομάδες της τροφικής αλυσίδας.
health.in.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις