Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
weather-icon 13o
Στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό συντονιστικό κέντρο θαλάσσιων μεταφορών

Στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό συντονιστικό κέντρο θαλάσσιων μεταφορών

Τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός συντονιστικού κέντρου θαλάσσιων μεταφορών που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων ανήγγειλε ο υπουργός Σπ.Σπηλιωτόπουλος από τις Βρυξέλλες.

51

Τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός συντονιστικού κέντρου θαλάσσιων μεταφορών που θα δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων ανήγγειλε τη Μ.Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος από τις Βρυξέλλες.

Βάσει των όσων δήλωσε ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμύνης της ΕΕ, το εν λόγω κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να θέτει στη διάθεση της Ένωσης ένα δυναμικό περίπου 130 εμπορικών πλοίων, εκ των οποίων αυτά που κρίνεται αναγκαίο θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τις μεταφορικές ανάγκες της άμυνας της Ευρώπης -η οποία θα αναλαμβάνει (κατά περίπτωση) το σχετικό κόστος.

Στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ ο υπουργός Αμύνης αναφέρθηκε στις στρατιωτικές δυνατότητες που θα πρέπει να αναπτύξει η Ένωση για τη διαχείριση και την πρόληψη κρίσεων, επισημαίνοντας ότι με το νέο στρατηγικό περιβάλλον που διαμορφώνεται καθορίζεται από τώρα και με ορίζοντα το 2010 ο γενικός στρατιωτικός στόχος της ΕΕ.

Προς το σκοπό αυτό υπογράμμισε ότι θα οργανωθούν μικρές ευέλικτες στρατιωτικές ομάδες 1.500 ατόμων, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούν να αναλάβουν δράση για τη διαχείριση η πρόληψη κρίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, είναι θέμα πολιτικής διαβούλευσης το πότε και πώς θα χρησιμοποιούνται αυτές οι δυνάμεις σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας.

Για Βοσνία, Αφγανιστάν

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι το «πέρασμα» της διοίκησης, από το ΝΑΤΟ στην ΕΕ, της στρατιωτικής δύναμης που βρίσκεται στη Βοσνία. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην περίπτωση αυτή ενδέχεται να τριπλασιασθεί η παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που σήμερα αριθμούν 350 άτομα.

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν επίκειται αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν τίθεται ανάλογο ζήτημα λόγων των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να επανασυζητηθεί μετά τον Σεπτέμβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026
Cookies