37

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η τουρκική πλευρά από τις πρόνοιες του τέταρτου και αναθεωρημένου σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές κρίνουν θετικές τις διατάξεις του σχεδίου για την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων-Ελληνοκυπρίων, τα θέματα ασφαλείας και τις εγγυήσεις.

Το σχέδιο απαντά στο σύνολο των τουρκικών αιτημάτων όσον αφορά την πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο μελλοντικό ενωμένο κράτος της Κύπρου και τα ζητήματα ασφαλείας φέρεται να δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Φαίνεται ότι τα αιτήματά μας όσον αφορά την ασφάλεια και την πολιτική ισότητα ελήφθησαν υπόψη» υπογράμμισε ο Τούρκος διπλωμάτης που ήταν παρών στις συνομιλίες. «Καμία πλευρά δεν μπορεί να έχει πρωτοκαθεδρία και κυριαρχία έναντι τής άλλης» τόνισε.

Ο ίδιος έκρινε επίσης θετικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η Τουρκία θα μπορεί να διατηρήσει μονίμως προκαθορισμένο αριθμό στρατιωτών της στη νήσο, ακόμα και μετά από τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Προβληματισμός στους Ελληνοκυπρίους

Η νέα αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου Ανάν φαίνεται πάντως ότι δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τη Λευκωσία. Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι το νέο σχέδιο ενισχύει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διζωνικότητας και του εθνικού διαχωρισμού, στο θέμα των εποίκων, των περιουσιών, της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και των μονίμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο της ΕΕ.

«Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και ο ειδικός σύμβουλος του Αλβαρο ντε Σότο έδωσαν την εντύπωση πως το σχέδιο είναι προϊόν διαπραγμάτευσης» δήλωσε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως στην ουσία από τις 23 μέχρι και τις 29 Μαρτίου δεν έγινε πραγματική δουλειά και πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν συμπληρώσει όλα όσα έπρεπε να συμπληρωθούν.

«Δεν έγινε διαπραγμάτευση με τη σωστή της έννοια, ούτε συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχαν, ούτε στην ουσία εκ του σύνεγγυς εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε η ίδια πηγή.

Προβληματικά στοιχεία βλέπει η Αθήνα

Η Αθήνα συμμερίζεται τους προβληματισμούς που υπάρχουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά για το σχέδιο και παραδέχεται ότι υπάρχουν αρκετά προβληματικά στοιχεία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο προβληματισμός εστιάζεται «στα στοιχεία ασυμβατότητας που υπάρχουν στα θέματα διακίνησης προσώπων, κεφαλαίων και περιουσιών», καθώς και στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας το οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα με την Τουρκία. Παρά τους τρεις κύκλους διαπραγματεύσεων που έγιναν μέχρι σήμερα, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Αυτό που επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές είναι ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει από τις επιτροπές» και τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμμία διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας».

«Δεν θα ήταν επιτρεπτό να υπάρξει» σημείωναν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν: «Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, ας μην γίνει απόπειρα δημιουργίας τέτοιου είδους σεναρίων».

Εν τω μεταξύ, στη Λουκέρνη ο κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, στον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «έθεσε τα ζητήματα ασυμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο που υπάρχουν στο σχέδιο Ανάν».


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ