Σάββατο 25 Απριλίου 2026
weather-icon 19o
Η σύλληψη του Λάντεν δεν θα είχε αποτρέψει τις επιθέσεις στις 11/9, εκτιμά ο Ράμσφελντ

Η σύλληψη του Λάντεν δεν θα είχε αποτρέψει τις επιθέσεις στις 11/9, εκτιμά ο Ράμσφελντ

Υπέρ της πολιτικής Μπους στην προσπάθεια εξόντωσης της Αλ Κάιντα τάχθηκε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, καταθέτοντας στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Η σύλληψη του Μπιν Λάντεν δεν θα τις είχε αποτρέψει» υποστήριξε.

43

Υπέρ της πολιτικής Μπους στην προσπάθεια εξόντωσης της Αλ Κάιντα τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, καταθέτοντας στην επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η σύλληψη ή ο θάνατος του Μπιν Λάντεν πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θα τις είχε αποτρέψει. Ο θάνατός του δεν θα είχε εξαλείψει την Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Ντ.Ράμσφελντ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που κατέλαβαν και οδήγησαν τα αεροσκάφη πάνω στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο βρίσκονταν ήδη στις ΗΠΑ επί πολλούς μήνες», ενώ στο εξάμηνο που προηγήθηκε των επιθέσεων, δεν είχε καμία πληροφορία που να μπορούσε να οδηγήσει στην αποτροπή τους.

Την ίδια ώρα, η διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον είχε πολλές ευκαιρίες για να εξοντώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναφορά της επιτροπής, οι ευκαιρίες αυτές παρουσιάστηκαν:

1. Το Δεκέμβριο του 1998 στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν, ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία και έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες για επίθεση με πυραύλους.

Όμως οι σύμβουλοι του Κλίντον αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στο χτύπημα επειδή κανείς δεν είχε δει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα επί περίπου δύο ώρες.

2. Το Φεβρουάριο του 1999. Οι αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών τοποθετούσαν τον Μπιν Λάντεν στην επαρχία Χέλμαντ του Αφγανιστάν, κοντά σε κυνηγετικό καταυλισμό που τον χρησιμοποιούσαν επισκέπτες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και πάλι έγιναν προετοιμασίες, όμως πύραυλοι δεν εκτοξεύτηκαν.

Αξιωματούχοι της CIA κατέθεσαν στην επιτροπή ότι οι πολιτικοί ανησυχούσαν μήπως από την επίθεση σκοτωθεί κάποιος πρίγκιπας των Εμιράτων ή άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι που μπορεί να βρίσκονταν με τον Μπιν Λάντεν ή στη γύρω περιοχή.

3. Τον Μάιο του 1999 στην Κανταχάρ. Πηγές ανέφεραν λεπτομερώς το πού βρισκόταν ο Μπιν Λάντεν επί πέντε νύχτες. «Την εποχή εκείνη η CIA ενημερώθηκε ότι δεν διατάχθηκε επίθεση επειδή ο Στρατός ανησυχούσε για την ακρίβεια των πληροφοριών και τον κίνδυνο παράπλευρων απωλειών» τονίζει το πόρισμα της επιτροπής.

4. Τον Ιούλιο του 1999 στο Γκάζνι του Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι πληροφορίες που υπήρχαν ήταν αόριστες και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίθεση με πυραύλους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Απριλίου 2026
Cookies