Το αλκοόλ ενισχύει την επιθυμία για τσιγάρο
Ουάσιγκτον: Το αλκοόλ επιτείνει το συναίσθημα ευχαρίστησης που προκαλεί η νικοτίνη στον οργανισμό, γεγονός που εξηγεί γιατί όταν πίνουμε πολύ καπνίζουμε περισσότετα τσιγάρα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nicotine and Tobacco Research.
Ουάσιγκτον: Το αλκοόλ επιτείνει το συναίσθημα ευχαρίστησης που προκαλεί η νικοτίνη στον οργανισμό, γεγονός που εξηγεί γιατί όταν πίνουμε πολύ καπνίζουμε περισσότετα τσιγάρα, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nicotine and Tobacco Research.
Ερευνητική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Duke με επικεφαλής τον Δρ Τζεντ Ρόουζ υποστηρίζει πως η παραπάνω ανακάλυψη δίνει ερμηνεία σε διάφορα φαινόμενα, όπως την τάση πολλών ανθρώπων να καπνίζουν περισσότερο σε χώρους διασκέδασης αλλά και την τάση ατόμων που έχουν διακόψει το κάπνισμα να ξεκινούν εκ νέου τη συνήθεια όταν καταναλώνουν συχνά αλκοόλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 48 τακτικούς καπνιστές, οι οποίοι υπό φυσιολογικές συνθήκες κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερα ποτήρια αλκοόλ την εβδομάδα.
Αφού τους χώρισαν σε δύο ομάδες, χορήγησαν στα μέλη της πρώτης αλκοολούχα ποτά και στα μέλη της δεύτερης ροφήματα που έμοιαζαν στη γεύση με αλκοόλ αλλά δεν περιείχαν καμία οινοπνευματούχο ουσία.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση των τσιγάρων, όπου οι μεν κάπνισαν κανονικά και οι δε τσιγάρα δίχως νικοτίνη, ώστε να αποτελέσουν την ομάδα ελέγχου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των ερευνώμενων, η αιθανόλη, δηλαδή το οινόπνευμα, ενίσχυε σημαντικά το συναίσθημα ευχαρίστησης και ηρεμίας που αντλούσαν από ένα τσιγάρο πλούσιο σε νικοτίνη.
Κάτι αντίστοιχο δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που κάπνισαν τσιγάρα δίχως νικοτίνη, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως μόνο η εν λόγω ουσία έχει τέτοια αποτελέσματα στον οργανισμό σε συνδυασμό με το οινόπνευμα.
Τέλος, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, οι επιστήμονες σύγκριναν τις αντιδράσεις των εθελοντών έπειτα από τη χορήγηση μεκαμυλαμίνης, μιας ουσίας που ανταγωνίζεται τη δράση της νικοτίνης έπειτα από προηγούμενη κατανάλωση αλκοόλ.
Όπως διαπιστώθηκε, ενώ το αλκοόλ ενίσχυε το συναίσθημα ευχαρίστησης του οργανισμού κατά τη λήψη νικοτίνης, η μεκαμυλαμίνη είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
health.in.gr
- Αλβανία: Ύποπτος και για πλαστογράφηση τίτλων ο επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ
- ΠΑΟΚ: Η 11άδα του δικεφάλου για το φιλικό παιχνίδι με την Τβέντε (pic)
- Θρήνος στη Νότια Αφρική: Πέθανε ο Τζέιντεν Άνταμς που είχε παίξει και στα τρία ματς του Μουντιάλ
- Συγκινεί ο προπονητής της Άννας-Μαρίας: «Θα συνέχιζε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρο της»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός 1-1: Ισοπαλία με «γκολάρα» του Αντρέ Λουίς και απώλειες (vid)
- Λήψη μέτρων προστασίας για τις κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά – Τι αποφάσισε η επιτροπή
- Άν Χάθαγουεϊ: «Ο Τομ Χόλαντ είναι ο γιος των ονείρων μου»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Άνοιξε το σκορ ο Αντρέ Λουίς με ένα πανέμορφο γκολ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442