Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 11o
Τον Ταλάτ εξουσιοδότησε ο Ντενκτάς να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκυπρίους στην τετραμερή

Τον Ταλάτ εξουσιοδότησε ο Ντενκτάς να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκυπρίους στην τετραμερή

Έγγραφο, με το οποίο δίνει εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στη Λουκέρνη, διαβίβασε τη Δευτέρα ο Ντενκτάς στον Κ.Ανάν. Ο Τ.Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν είδε το κείμενο, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ντενκτάς εκπρόσωπος θα είναι ο Ταλάτ.

38

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η πρώτη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Ντενκτάς διαβίβασε στον κ. Ανάν γραπτή εξουσιοδότηση για την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στις διευρυμένες συνομιλίες, που αρχίζουν την Τετάρτη στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Ο Κύπριος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν έχει δει το κείμενο προς τον ΓΓ, αλλά προσέθεσε ότι σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντενκτάς εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων θα είναι ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ερώτηση εάν ο Ραούφ Ντενκτάς επέδωσε τη Δευτέρα το Σύνταγμα του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και προσέθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει παραβεί τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, τόσο όσον αφορά στην επίδοση του Συντάγματος όσο και στην υποβολή των θέσεων της για τις εδαφικές διεκδικήσεις, προσθέτοντας ότι αυτό θα συζητηθεί στη Λουκέρνη.

Αντίθετα, τόνισε, η ελληνική κυπριακή πλευρά έχει τηρήσει τους όρους που συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη.

Επανέλαβε, επίσης, τη διαπίστωση ότι σε αυτή τη φάση των συνομιλιών δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος στα σημαντικά θέματα και οι συνομιλίες τώρα θα μεταφερθούν στη Γενεύη με τη συμμετοχή στης Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ερωτηθείς εάν έχει οριστικοποιηθεί η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών της Λουκέρνης, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά.

Δηλώσεις Γκιουλ

«Η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με ένα μοντέλο, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί, που θα ισχυροποιεί τη διζωνικότητα και θα μετατρέπει τη διζωνικότητα σε πραγματική διζωνικότητα». Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ.

Ο κ. Γκιουλ υπογράμμισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, στα οποία η Τουρκία αποδίδει σημασία και τόνισε πως «αν δεν γίνουν πραγματικότητα τα ζητήματα αυτά, θα είναι δύσκολο να κάνουμε λόγο για ειρήνη».

Ο Τούρκος υπουργός είπε μάλιστα ότι «οι ανησυχίες της Τουρκίας γύρω από το θέμα αυτό έχουν αυξηθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και το Κόσοβο».

Αναφερόμενος την Κυριακή στα βασικά σημεία των τουρκικών θέσεων ανέφερε ότι «η συμφωνία πρέπει να συμπεριληφθεί στο κοινοτικό δίκαιο», ενώ προσέθεσε στα τουρκικά αιτήματα την «ισχυροποίηση της διζωνικότητας, τη συνέχιση του συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων και την παραμονή αυτών που έχουν εγκατασταθεί στην Κύπρο», δηλαδή των εποίκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies