Η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και το ζήτημα της Χάλκης σε ομιλία του Βαρθολομαίου
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τους «ηρωικούς» Έλληνες μετανάστες και την αξία της βυζαντινής τέχνης μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη.
71
Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την προσπάθεια επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τους «ηρωικούς» Έλληνες μετανάστες και την αξία της βυζαντινής τέχνης μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη.
Η πέμπτη επίσκεψή του στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επίσημο δείπνο, ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι «αν και η νέα τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει διάθεση κατανοήσεων, εντούτοις υπάρχουν πελώρια προβλήματα, μεταξύ των οποίων το πρόβλημα της εκκλησιαστικής και κοινοτικής μας περιουσίας, καθώς και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν».
Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, «εκ της οποίας» όπως είπε, «ελπίζουμε να ανανεώσουμε τα στελέχη του Πατριαρχείου», υπενθύμισε πως εξακολουθεί να είναι ακόμη κλειστή, για να προσθέσει: «Παρά ταύτα, εμείς εξακολουθητικώς ελπίζουμε και προσευχόμεθα και λέμε έχει ο Θεός».
Όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους της Τουρκίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποστήριξε ότι «η προοπτική μελλοντικής εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σηματοδοτήσει θετικές αλλαγές και βελτιώσεις».
Μιλώντας για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, υποστήριξε και τα εξής: «Δύο γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν κυριολεκτικώς συντρίψει την καρδίαν μας. Η τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη της Ισπανίας, με τας εκατόμβας των αθώων θυμάτων, νεκρών και τραυματιών και δεύτερον η εν Αγίων Όρη πυρκαγιά, η οποία εξαφάνισε μέγα τμήμα της ιστορικής μονής του Χιλανδαρίου».
Καταλήγοντας για το ίδιο θέμα, ο κ. Βαρθολομαίος προσέθεσε: «Θρηνούμε επί των θανάτων των αθώων θυμάτων της Ισπανίας, αλλά και εν Αμερική προ διετίας περίπου. Η τρομοκρατία είναι τυφλή και τα προβλήματα λύνονται με το διάλογο και τη διπλωματία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442