Δυσχερέστερη η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού
Λονδίνο: Δύσκολα ανιχνεύσιμος είναι ο καρκίνος του μαστού μεταξύ πολλών γυναικών άνω των 50 ετών, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού.
Λονδίνο: Δύσκολα ανιχνεύσιμος είναι ο καρκίνος του μαστού μεταξύ πολλών γυναικών άνω των 50 ετών, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε 4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού.
Ερευνητική ομάδα του National Training and Expert Centre for Breast Cancer Screening στην πόλη Nijmegen της Ολλανδίας με επικεφαλής τον Δρ Φρεντ βαν ντε Χορστ μελέτησε τις μαστογραφίες περίπου 2.000 γυναικών, ηλικίας από 50 έως 69 ετών και διαπίστωσε ότι περίπου το 25% εξ αυτών εξακολουθούσαν να διαθέτουν πυκνό συνδετικό ιστό στο στήθος τους, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις νεαρές γυναίκες.
Η υψηλή πυκνότητα συνδετικού ιστού απεικονίζεται στη μαστογραφία σαν λευκή περιοχή, γεγονός που δυσχεραίνει την ανάγνωση των μαστογραφιών από το ιατρικό προσωπικό.
Εκφράζονται λοιπόν φόβοι πως αν όλο και περισσότερες γυναίκες μεγάλης ηλικίας έχουν πυκνό συνδετικό ιστό στους μαστούς, είναι πιθανόν οι κακοήθειες να μην ανιχνεύονται εγκαίρως. Και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η πιθανότητα νόσησης από καρκίνο του μαστού αυξάνεται με την πάροδο των ετών.
Ο Δρ Χορστ τόνισε ότι οι υπέρηχοι ίσως είναι μια καλύτερη μέθοδος εξέτασης για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, διότι μπορεί να ανιχνεύσει ευκολότερα την κακοήθεια στον ιστό. Ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη του ζητήματος προτού η επιστημονική κοινότητα καταλήξει σε αλλαγή του τρόπου ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού.
Περισσότερη διερεύνηση χρειάζεται και ο λόγος γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες μεγάλης ηλικίας έχουν πυκνό συνδετικό ιστό στους μαστούς. Ο Δρ Χορστ αποκλείει την πιθανότητα αυτό να οφείλεται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, καθώς μερικές μόνο εκ των συμμετεχουσών υποβάλλονται σε αυτή.
“Αξίζει να αναφέρουμε ότι παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά έχουν μικρότερη πυκνότητα συνδετικού ιστού στους μαστού συγκριτικά με γυναίκες που δεν έχουν γίνει μητέρες. Εικάζουμε λοιπόν η μείωση του αριθμού των γεννήσεων και γενικά η τάση των γυναικών να καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά ίσως σχετίζεται με το θέμα της πυκνότητα του συνδετικού ιστού”, καταλήγει ο Δρ Χορστ.
health.in.gr
- Λορέντζο Καριέρε: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο «αντίο» – Συντετριμμένη η σύζυγος του
- Ευκαρπία: Χειροπέδες σε 58χρονο που άφρισε παγκάρι σε παρεκκλήσι
- Ρόκα: «Μεγάλος σύλλογος ο Ολυμπιακός με ξεκάθαρους στόχους» (vid)
- Voucher παιδικών σταθμών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Χαμός με «Νοικιάστηκε» από τον Φουρνιέ στην Πάρο (vid)
- Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με 7 «ναι» και ένα λευκό – Το πρώτο μήνυμα που έστειλε
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442