Διετή καθυστέρηση της δίκης του Σ.Χουσεΐν προβλέπει Ιρακινός δικηγόρος
«Απίθανο» κρίνεται, σύμφωνα με τον Ιρακινό δικηγόρο Σάλεμ Τσάλαμπι, το ενδεχόμενο ο Σ.Χουσεΐν να δικαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αιτία, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην προετοιμασία των δικαστηρίων, αλλά και τα προβλήματα στην επιλογή δικαστών.
43
«Απίθανο» κρίνεται, σύμφωνα με τον Ιρακινό δικηγόρο Σάλεμ Τσάλαμπι, το ενδεχόμενο ο Σαντάμ Χουσεΐν να δικαστεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian, ο Τσάλαμπι, ο οποίος συντονίζει τις προετοιμασίες για τη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, δικαιολόγησε την εκτίμηση αυτή, λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στην επιλογή των δικαστών, την προετοιμασία των δικαστηρίων και τη δημιουργία ασφαλών φυλακών για την κράτηση υπόπτων.
Επισήμανε, δε, ότι δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη το αίτημα της ίδρυσης ενός δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, που θα δικάσει τον Ιρακινό πρώην πρόεδρο, βάσει των κατηγοριών που του αποδίδονται, περιλαμβανομένων -πιθανότατα- αυτών της γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανακήρυξαν τον Σαντάμ Χουσεΐν αιχμάλωτο πολέμου, γεγονός που σημαίνει ότι έχει συγκεκριμένα δικαιώματα βάσει της Συνθήκης της Γενεύης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Συμβουλίου Διακυβέρνησης του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπαρί, δήλωσε στο Κουβέιτ την Κυριακή ότι θα ζητηθεί από την Ουάσινγκτον η παράδοση του Σ.Χουσεΐν και η άρση της ιδιότητάς του ως αιχμαλώτου πολέμου μετά την 30ή Ιουνίου.
Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης κρατείται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε περιοχή κοντά στο Τικρίτ. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν δηλώσει ότι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να επανεξετάσουν το θέμα του Σαντάμ Χουσεΐν στο μέλλον.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Αλλαγή ώρας έναρξης στο Μεξικό – Αγγλία λόγω… κεραυνών!
- Η Porsche ενδέχεται να περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας, πέρα από αυτές που είχαν ήδη ανακοινωθεί
- «Σκάνδαλο στο Μουντιάλ»: Η κόκκινη κάρτα του Μπαλογκάν ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Τραμπ στον Ινφαντίνο
- Γαλλία: Διάρρηξη στο μουσείο Λαλίκ – Εκλεψαν κοσμήματα «μερικών εκατομμυρίων» ευρώ
- Τουρκία: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Στις 8 Ιουλίου η συνεδρίαση των ηγετών
- Βραζιλία-Νορβηγία 1-2: Ο Χάαλαντ σκόρπισε την Σελεσάο και οι «Βίκινγκ» έγραψαν ιστορία – Σούπερ βόμβα! (vid)
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442