Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών
Μετά το σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής», για το οποίο κατηγορείται ο ιταλικός όμιλος Parmalat, η Κομισιόν εξετάζει τη δυνατότητα να υποχρεώνει στο εξής τις επιχειρήσεις να εναλλάσσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους οικονομικούς τους ελεγκτές.
27
Μετά το σκάνδαλο «δημιουργικής λογιστικής», για το οποίο κατηγορείται ο ιταλικός όμιλος τροφίμων Parmalat, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη δυνατότητα να υποχρεώνει στο εξής τις επιχειρήσεις να εναλλάσσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους οικονομικούς τους ελεγκτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος Φριτς Μπολκενστάιν, έδωσε εντολή να διερευνηθεί εάν είναι δυνατό να υποχρεωθούν οι ελεγκτές βιβλίων των επιχειρήσεων να εκχωρούν, κάθε επτά χρόνια, τους πελάτες τους σε ανταγωνίστρια εταιρεία.
Στην περίπτωση που δεν είναι νομικά σύννομη μια τέτοια απόφαση της Κομισιόν, διότι πιθανόν αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ, τότε ο επίτροπος ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα να υποχρεωθούν οι εταιρείες των ελεγκτών να αλλάζουν κάθε πέντε χρόνια το στελεχιακό τους δυναμικό.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, κατά την άποψη που έχει διαμορφωθεί στο επιτελείο του επιτρόπου Μπολκενστάιν, οι εταιρείες οικονομικών ελεγκτών συνεργάζονται πολύ στενά με τα στελέχη των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν.
Εξαιτίας, όμως, αυτής της στενής συνεργασίας, σύμφωνα πάντα με το επιτελείο Μπολκενστάιν, οι ελεγκτές δεν επιδεικνύουν την απαιτούμενη επιμέλεια, γεγονός που αποτελεί τη βασική αιτία για την πρόκληση σκανδάλων «δημιουργικής λογιστικής» σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θρήνος στη Νότια Αφρική: Πέθανε ο Τζέιντεν Άνταμς που είχε παίξει και στα τρία ματς του Μουντιάλ
- Συγκινεί ο προπονητής της Άννας-Μαρίας: «Θα συνέχιζε στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρο της»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός 1-1: Ισοπαλία με «γκολάρα» του Αντρέ Λουίς και απώλειες
- Λήψη μέτρων προστασίας για τις κατολισθήσεις στην Κεφαλονιά – Τι αποφάσισε η επιτροπή
- Άν Χάθαγουεϊ: «Ο Τομ Χόλαντ είναι ο γιος των ονείρων μου»
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Άνοιξε το σκορ ο Αντρέ Λουίς με ένα πανέμορφο γκολ (vid)
- Ανδρουλάκης: Πολιτική προτεραιότητα το ΕΣΥ – Θέση του ΠΑΣΟΚ η Αυτόνομη Υγειονομική Περιφέρεια Αιγαίου
- Λέουβεν – Ολυμπιακός: Πρόβλημα και με τον Ντάνι Γκαρθία – Αποχώρησε κατευθείαν για τα αποδυτήρια (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442