
Δεσμεύσεις από την ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν τους Τουρκοκύπριους ζητά ο Ερντογάν
Ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των Τουρκοκυπρίων απηύθυνε στον Ρομάνο Πρόντι ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφων στους Ελληνοκυπρίους, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στα περί δύο πραγματικοτήτων.
30
Ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των Τουρκοκυπρίων απηύθυνε στον Ρομάνο Πρόντι ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφων στους Ελληνοκυπρίους, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στα περί δύο πραγματικοτήτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε στον πρόεδρο της Κομισιόν έγγραφο με έξι ερωτήματα για το Κυπριακό.
Το έγγραφο δόθηκε στον κ. Πρόντι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα, στις 15 και 16 Ιανουαρίου και σε μεγάλο βαθμό οι απαντήσεις της ΕΕ δόθηκαν στην τουρκική πλευρά στη διάρκεια των συνομιλιών.
Οι Τούρκοι μέσω των ερωτημάτων επιχειρούν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους σε σχέση με το περιεχόμενο της λύσης αλλά και τη δική τους ευρωπαϊκή πορεία, πριν την 1η Μαΐου.
Τα έξι βασικά ερωτήματα είναι: 1. Εξακολουθεί να ισχύει η θέση ότι το περιεχόμενο της λύσης θα προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο; 2. Πώς θα γίνει η εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στην Επιτροπή και το Συμβούλιο μετά τη λύση; 3. Η τουρκική θα είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ; 4. Με την επανέναρξη των συνομιλιών η Κομισιόν θα αναλάβει πρωτοβουλίες για άρση του λεγόμενου εμπάργκο; 5. Εάν η συμφωνία απορριφθεί από τους Ελληνοκύπριους σε δημοψήφισμα και εγκριθεί από τους Τουρκοκύπριους ποιες θα είναι οι επιπτώσεις; 6. Πώς μπορούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εκφράσουν τη στηριξή τους στην ένταξη της Τουρκίας;
Εξάλλου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν εδάφη που σήμερα βρίσκονται υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ώστε να επιτευχθεί η ειρηνευτική συμφωνία.
Δηλώσεις Γκιουλ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμνπτουλάχ Γκιούλ υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες της χώρας του στο Κυπριακό δεν είναι ελιγμός, αντίθετα η Αγκυρα επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό.
«Η στάση που υιοθέτησε η Αγκυρα στο Κυπριακό δημιούργησε μια νέα ατμόσφαιρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Τουρκία δεν ζήτησε ποτέ από τις ΗΠΑ να ορίσουν μεσολαβητή, αλλά εάν υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες, θα χρειαστεί μια ισχυρή προσωπικότητα για την άρση του αδιεξόδου» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Εμμένει ο Ντεντκάς
Σε λύση του Κυπριακού στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων επιμένει ο Ραούφ Ντενκτάς. Σε μήνυμα για τη μουσουλμανική γιορτή των Θυσιών, ο Ντενκτάς κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους σε ενότητα, γιατί όπως είπε, «όλοι βρίσκονται στο ίδιο καράβι κι αν αυτό το καράβι βουλιάξει θα βουλιάξουν όλοι μαζί του».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Προς ένταξη και ο γονιδιακός έλεγχος για καρκίνο μαστού
- Ιράν – ΗΠΑ: Διπλωματικά παιχνίδια στο Ισλαμαμπάντ – Επισφαλής η εκεχειρία στον Λίβανο
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες σε θέματα ασφαλείας και ενέργειας
- The Lancet: Το κορυφαίο ιατρικό περιοδικό αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την Covid-19
- Ο πρίγκιπας Χάρι δηλώνει ότι «θα είναι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»
- Βενεζουέλα και Κολομβία ανακοινώνουν στρατιωτική συνεργασία ενάντια στις «μαφίες»
