Στην Τουρκία την Πέμπτη Πρόντι και Φερχόιγκεν με μήνυμα επίλυσης του Κυπριακού
Την πρώτη από το 1963 επίσκεψη προέδρου της Κομισιόν στην Αγκυρα πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Ρ.Πρόντι συνοδευόμενος από τον Γκ.Φερχόιγκεν. Η τουρική ηγεσία θα κληθεί εκ νέου σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν έως την 1η Μαΐου του 2004.
Την πρώτη από το 1963 επίσκεψη προέδρου της Κομισιόν στην Τουρκία πραγματοποιεί την Πέμπτη ο Ρομάνο Πρόντι συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν. Η τουρκική ηγεσία θα κληθεί εκ νέου σε επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν έως την 1η Μαΐου του 2004 για την ένταξη μίας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.
Βάσει δηλώσεων του εκπροσώπου του Γκ.Φερχόιγκεν, η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει σημαντικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, αν και η λύση αυτή καθεαυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.
Όμως, ο ίδιος ανέφερε ότι η αδυναμία εξεύρεσης πολιτικής λύσης θα αποτελέσει πολιτικό εμπόδιο για τις τουρκικές φιλοδοξίες, καθώς πολλά κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να αποδεχτούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας τη στιγμή που θα παραμένουν τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος κράτους-μέλους.
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συνολικής λύσης πριν από την 1η Μαΐου παραμένει ανοιχτό, επισημαίνεται εξάλλου σε ανακοίνωση του εκτελεστικού οργάνου της ευρωπαϊκής κοινότητας με θέμα την επικείμενη διήμερη επίσκεψη Πρόντι-Φερχόιγκεν στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού υπάρχουν πρόνοιες στη Συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα χωρίς να απαιτούνται νέες διαπραγματεύσεις, ενώ προβλέπεται ακόμη η χορήγηση οικονομικής βοήθειας για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος ύψους 206 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος εκπρόσωπος, οι Πρόντι και Φερχόιγκεν θα επαναλάβουν την ισχυρή βούληση της ΕΕ για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος και θα εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειώσει ως προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη περαιτέρω εφαρμογής στην πράξη των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι συμπληρωματικές προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν για την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης, την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών, την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά πρότυπα των σχέσεων κράτους και στρατού και την ανάγκη βελτίωσης της κατάστασης στη Νοτιοανατολική Τουρκία, αλλά και στα πολιτιστικά δικαιώματα των Τούρκων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, οι κ.κ. Πρόντι και Φερχόιγκεν θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αριντς, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ. Θα υπάρξουν ομιλίες του πρόεδρου της Κομισιόν στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Μπογκατζίτσι.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.