Τρεις θάνατοι στο Βιετνάμ και αναστάτωση σε όλη την Ασία από τη γρίπη των πτηνών
Μπανγκόκ: Από τον ιό της γρίπης των πτηνών είχαν προσβληθεί τρεις άνθρωποι που πέθαναν στο Ανόι του Βιετνάμ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Νέο κρούσμα σε πουλερικά αναφέρθηκε και την Κορέα, ενώ εκατομμύρια κοτόπουλα στη νοτιοανατολική Ασία έχουν ήδη θανατωθεί.
Μπανγκόκ: Από τον ιό της γρίπης των πτηνών είχαν προσβληθεί τρεις άνθρωποι που πέθαναν στο Ανόι του Βιετνάμ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Νέο κρούσμα σε πουλερικά αναφέρθηκε και την Κορέα, ενώ εκατομμύρια κοτόπουλα στη νοτιοανατολική Ασία έχουν ήδη θανατωθεί.
Στο Ανόι και τις γύρω επαρχίες παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα συνολικά 14 άτομα, από τα οποία τα 12 τελικά υπέκυψαν. Σύμφωνα όμως με τον ΠΟΥ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι προκλήθηκαν από την γρίπη των πτηνών H5N1.
Ο ιός μπορεί σπάνια να μολύνει και ανθρώπους και συχνά είναι θανατηφόρος. Μεταδίδεται όμως μόνο με άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά και όχι από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.
Η ασθένεια επανεμφανίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου και στη Νότιο Κορέα, όπου οι Αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη το πρώτο νέο κρούσμα σε πουλερικά έπειτα από μία εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας, το νέο κρούσμα εντοπίσθηκε σε μονάδα εκτροφής στην περιοχή Γιανγκσάν, 380 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ.
Περίπου 900.000 κοτόπουλα και πάπιες σε 30 μονάδες παραγωγής που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων θα σφαγιαστούν, ενώ συνολικά 1,8 εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν ήδη θανατωθεί.
Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα σε άνθρωπο.
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τον πληθυσμό ότι λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα, καθώς οι καταναλωτές ήδη αμφισβητούν την ποιότητα του βοδινού κρέατος, του ψαριού και των αυγών. Οι υγειονομικές αρχές στην επαρχία Γιαμαγκούτσι έδωσαν εντολή να σφαγιασθούν 6.000 πουλερικά σε αγρόκτημα της περιοχής, που είχαν πιθανώς προσβληθεί από τη γρίπη.
«Ελπίζω ότι το κοινό θα αντιδράσει ψύχραιμα, κατανοώντας ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τη νόσο τρώγοντας πουλερικά ή αυγά» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιοσιγιούκι Καμέι.
Το 1997 και το 1998 στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας του ιού της γρίπης των πτηνών είχαν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι.
Στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα είναι ελεύθερη από τη γρίπη, αντιμετωπίζει όμως σοβαρό πρόβλημα από τη χολέρα των πουλερικών, η οποία όμως δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.
Πηγή: ΑΠΕ
health.in.gr
- Κυπριακό: «Μόνη ρεαλιστική λύση τα δύο κράτη», είπε ο Φιντάν στην Ολγκίν
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442