Αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων θα λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων της πτήσης της UTA
Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις Γαλλία και Λιβύη υπέγραψαν την Παρασκευή την τελική συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των 170 θυμάτων από την επίθεση κατά του αεροσκάφους της UTA το 1989. Η συμφωνία προβλέπει αποζημίωση 170 εκατ. δολαρίων.
Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις Γαλλία και Λιβύη υπέγραψαν την Παρασκευή την τελική συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των 170 θυμάτων από την επίθεση κατά του αεροσκάφους της UTA το 1989. Η συμφωνία προβλέπει αποζημίωση ύψους 170 εκατ. δολαρίων.
Η συμφωνία υπεγράφη στο Παρίσι μεταξύ του διευθυντή του ιδρύματος του υιού του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι και του νομικού εκπροσώπου των οικογενειών των θυμάτων, Γκιγιόμ Ντενουά ντε Σεν Μαρκ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή τους για τους όρους που συμφωνήθηκαν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Λίβυος εκπρόσωπος Αμπντουλ Σαλάμ εξέφρασε τη βεβαιότητα της Τρίπολης για την αθωότητα των έξι καταδικασθέντων για την βομβιστική επίθεση κατά του αεροσκάφους της UTA, και σημείωσε ότι η συμφωνία για την αποζημίωση έγινε σε καθαρά ανθρωπιστική βάση.
Λίγο αργότερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαιρέτισε τη συμφωνία, και επισήμανε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Λιβύης. «Θα έχουμε ένα βαθύτερο πολιτικό διάλογο, για χάρη της ειρήνης και της ανάπτυξης της αφρικανικής ηπείρου» υπογράμμισε.