38

Αγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί στο λιμάνι της Αβάνας, την πρωτευούσα της Κούβας. Το άγαλμα ύψους δύο μέτρων θα χρηματοδοτήσει ο επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος και θα φιλοτεχνήσει ο Κύπριος γλύπτης, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Νίκος Κοτζαμάνης.

Όπως αποκάλυψε ο πρεσβευτής της Κούβας στην Κύπρο Πάμπλο Αντόνιο Ροντρίγκεζ Βιντάλ, το άγαλμα του Μακαρίου θα στηθεί στον περίβολο της πρώτης ορθόδοξης εκκλησίας που λειτούργησε πρόσφατα στην Αβάνα.

Ο Κουβανός διπλωμάτης αποκάλυψε επίσης ότι στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας του έκανε εισήγηση προς την κυπριακή κυβέρνηση να στηθεί άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας ποιητή Χοσέ Μαρτί στη Λευκωσία.

Για την ιστορία αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί είχαν αποκαλέσει τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο «Κάστρο της Μεσογείου», την περίοδο των πρώτων χρόνων μετά την ανεξαρτησία, λόγω της ένταξης της Κύπρου στο κίνημα των Αδεσμεύτων, θέση που εγκαταλείφθηκε μετά την επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζον Κένεντι.

ΑΠΕ