Αντιδρά το Ισραήλ στις επαφές των ΗΠΑ με τους εμπνευστές της Πρωτοβουλίας της Γενεύης
Οι επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, του εναλλακτικού σχεδίου για ειρήνευση στη Μ.Ανατολή, προκαλεί ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ. Την Παρασκευή οι επαφές Πάουελ και Γούλφοβιτς με Μπεϊλίν και Ράμπο.
37
Οι επαφές μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και των εμπνευστών της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, του εναλλακτικού σχεδίου για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, προκαλεί εντάσεις στη σχέσεις των ΗΠΑ και της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή, στην Ουάσινγκτον, με στελέχη της ισραηλινής αντιπολίτευσης και των Παλαιστινίων που συνεργάζονται για την υλοποίηση του σχεδίου, μετέδωσε το Reuters.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γιοσί Μπεϊλίν, εκ των «αρχιτεκτόνων» της «Πρωτοβουλίας της Γενεύης» επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις, στις οποίες από παλαιστινιακής πλευράς θα συμμετάσχει ο πρώην υπουργός Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο.
Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε επιβεβαιώσει ότι θα συναντήσει στο τέλος της εβδομάδας στην Ουάσινγκτον τους πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, παρά τις έντονες αντιρρήσεις που προβάλλει το Ισραήλ. Σημείωσε πάντως πως «ο οδικός χάρτης δεν είναι νεκρός».
Την Πέμπτη, ωστόσο, το Ισραήλ, δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ προειδοποίησε τον Κόλιν Πάουελ ότι θα κάνει λάθος εάν δώσει κύρος στο εναλλακτικό σχέδιο ειρήνευσης, δεχόμενος να συναντήσει τους εμπνευστές του.
Αποτυχημένη επίθεση κατά σχολείου από τη Τζιχάντ
Ο Ισραηλινός υπουργός εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση «μεγάλης επίθεσης» όπως εκείνης που επιχειρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε σχολείο στο βόρειο Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα απελαθεί, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε κοντά στην Τζενίν δύο Παλαιστινίους, μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ που προετοίμαζαν επίθεση αυτοκτονίας με στόχο σχολείο στο Γιόκνιμ, στο βόρειο Ισραήλ. Οι δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν καθώς ετοιμάζονταν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος μεταφέροντας 10 κιλά εκρηκτικών υλών, σύμφωνα με πηγή της ισραηλινής αστυνομίας.
Ωστόσο, το Ισραήλ εμφανίζεται έτοιμο να περιορίσει υπό όρους την ένταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας αν οι παλαιστινιακές οργανώσεις καταλήξουν σε συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε ισραηλινός αξιωματούχος.
«Υποθέτω ότι μπορούμε να περιορίσουμε την ένταση των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων αν οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να υπάρξει εκεχειρία ,υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις» τόνισε ο υφυπουργός Αμυνας Ζέεφ Μπόιμ.
«Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στον Αμπού Αλα (Αχμεντ Κορέι)» τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, τόνισε ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυψέλη: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τις ρωγμές σε σπίτια – «Δεν ξέρουμε αν υπάρχει στατική επάρκεια ή όχι»
- Έκθεση – καμπανάκι για το ελαιόλαδο: Απώλειες και αβεβαιότητα
- Παίκτης του Ολυμπιακού ο Ζοέλ Ρόκα! (pic)
- Προστατευόμενο είδος ο Έλληνας τουρίστας – Μόνο το 10% των διανυκτερεύσεων από ημεδαπούς
- «Η Νταϊάνα θα ήταν συντετριμμένη»: Αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα σε Γουίλιαμ και Χάρι – «Τέσσερα χρόνια ξένοι»
- Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί των σεισμών του Ιουνίου
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Άγιαξ στο πιο δυνατό έως τώρα φιλικό του
- ΗΠΑ και Ιράν «δοκιμάζουν» τα όρια της κλιμάκωσης: Πλήγματα σε ιρανικές υποδομές και επιθέσεις σε βάσεις στον Κόλπο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442