Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 14o
Τη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας ενέκρινε η κυβέρνηση

Τη δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας ενέκρινε η κυβέρνηση

Το πράσινο φως για τη δέσμη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της ελληνικής ναυτιλίας για την περίοδο 2004-2008 έδωσε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων προβλέπεται και η μείωση της φορολογίας των νεότευκτων και μικρής ηλικίας πλοίων.

27

Δράσεις και μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την εισήγηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Πασχαλίδη.

Το πλαίσιο στήριξης που επεξεργάστηκε το ΥΕΝ περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των νεότευκτων και μικρής ηλικίας πλοίων, τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του εφάπαξ των ναυτικών και την επιδότηση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης, κατηγορώντας την ΝΔ ότι «επιμένει σε ένα λόγο αποσπασματικό και αντιφατικό», τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και μέτρα, εφάρμοσε πολιτικές, έπαιξε ρόλο στα ευρωπαικά και διεθνή φόρα ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και την ανταγωνιστικότητά της, ενώ διασφάλισε παράλληλα τη ναυτική εργασία, αναβάθμισε τη ναυτική εκπαίδευση και ανέδειξε την ποιότητα, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά με την απασχόληση, όπως είπε ο υπουργός, με το σύνολο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αποκλιμακώθηκε την τελευταία τετραετία η ανεργία των ναυτικών από το 7,9% στο 4,3%, ενώ αποδείχτηκε η κυβερνητική μέριμνα έμπρακτα με την αύξηση των συντάξεων από το 60% του βασικού μισθού το 2002 ως το 70% του πραγματικού μισθού το 2006. Με την ενίσχυση της στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος, αυτό θα ξεπεράσει, όπως τόνισε ο ίδιος, το 2006 τους 10.000
αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες.

Παράλληλα, όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την παρέμβαση του υπενθύμισε ότι επί ελληνικής προεδρίας της ΕΕ ρυθμίστηκε το θέμα των μονοπύθμενων πλοίων.

Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ακόμη ότι επειδή ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να διατηρήσει τα πρωτεία του και το κύρος του.

Αναφερόμενος εξάλλου, σε επικριτικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως είναι ενδεικτικό της καχυποψίας που υπάρχει σε ορισμένους για την Ελλάδα και τόνισε πως ό,τι αφορά τη λειτουργίας της εμπορικής ναυτιλίας υπάρχουν δυο προσεγγίσεις: Η μία προτείνει τη διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος και ενισχύει το κύρος της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ η άλλη ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοσκοπία και τους νόμους της αγοράς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies