Κυριακή 26 Απριλίου 2026
weather-icon 15o
Υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης εντοπίστηκε στην Αθήνα – Εξαρθρώθηκε η σπείρα

Υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης εντοπίστηκε στην Αθήνα – Εξαρθρώθηκε η σπείρα

Ένα από τα τελειότερα εργαστήρια παραχάραξης χαρτονομισμάτων διεθνώς εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η τετραμελής σπείρα εξαρθρώθηκε και τα μέλη της παραπέμπονται την Πέμπτη στον ανακριτή.

71

Ένα από τα τελειότερα εργαστήρια παραχάραξης χαρτονομισμάτων διεθνώς εντόπισε το Τμήμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τα τέσσερα μέλη της σπείρας έχουν συλληφθεί, οδηγήθηκαν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα και την Πέμπτη θα παραπεμφθούν στον ανακριτή.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, πρόκειται για εργαστήριο από τα σπανιότερα και πιο ολοκληρωμένα που έχουν εντοπιστεί διεθνώς και κατασκεύαζε μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων των 100 κυρίως δολαρίων, τα οποία προορίζονταν για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τα μέλη της σπείρας είχαν σκοπό να ρίξουν τα πιο πολλά στην αγορά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ήδη, οι πρώτες ποσότητες έχουν προωθηθεί στην κυπριακή αγορά. Τη σπείρα αποτελούσαν ένας έμπειρος τυπογράφος, δύο Κύπριοι και ένας ομογενής από τη Ρωσία. Πρόκειται συγκεκριμένα για τον 60χρονο τυπογράφο Ιωάννη Κουσούλη, ο οποίος διατηρούσε τυπογραφείο μέσα στο οποίο γινόταν και η παραχάραξη στην οδό Ιωνίας 22 στη Νέα Φιλαδέλφεια, τους Κύπριους Χριστόφορο Χριστοφόρου και Κώστα Νέστορος και τον ομογενή Αναστάσιο Κουρτίδη.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά οι δύο Κυπριοι και ο ομογενής, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 1.700 παραχαραγμένα 100δόλαρα ΗΠΑ, τα οποία η σπείρα προοριζε να διαθέσει στην Κύπρο, ενώ κατασχεθηκε και το αυτοκίνητο μάρκας Mercedes στο οποίο επέβαιναν. Στη συνέχεια εντοπίστηκε και συνελήφθη ο τυπογράφος.

Σε έρευνα που έγινε στο παράνομο εργαστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 188 πλαστά χαρτονομισματα των 100 δολαρίων, πλήθος πλαστών δολαρίων που είχαν κατασκευαστεί αλλά δεν είχαν κοπεί ακόμα, μεγάλες ποσότητες λευκού χάρτου που προοριζόταν για την παραχάραξη, μεταλλικά φύλλα με παραστάσεις μπροστά και πίσω και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας των 100 δολαρίων που χρησιμοποιούνται για την αποτύπωση των χαρακτηριστικών των χαρτονομισμάτων σε χαρτί, δύο μεταλλικές πλάκες με τις οποίες αποδίδεται στα πλαστά χαρτονομισματα η αίσθηση του ανάγλυφου, φιλμ για την κατασκευή των μεταλλικών πλακών και μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών για χρωματισμό και απομίμηση του μεταβλητού χρωματισμού των πλαστών δολαρίων.

Επίσης, στο γκαράζ του σπιτιού ενός από τους δράστες βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα πλήρες συστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή με σκάνερ και πέντε εκτυπωτές, τα οποία χρησιμοποιούσε η σπείρα για να αποτυπώνει στα πλαστά χαρτονομίσματα αριθμούς σειράς, καθώς και φιαλίδια με υγρό χρωματισμό πράσινου χρώματος.

Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται για να εξακριβωθούν οι ποσότητες των πλαστών δολαρίων που κυκλοφόρησαν στην αγορά, καθώς και η πιθανή σχέση της σπείρας με άλλες υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων που δεν εχουν ακομη εξιχνιαστεί ή για την τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στην υπόθεση.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος και κυρίως το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί μεγάλη διεθνή επιτυχία, δεδομένου ότι στο παρελθον σπάνια έχουν εντοπιστεί εργαστήρια ανάλογης αρτιότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Απριλίου 2026
Cookies