Η ισχυρή ανάπτυξη θα συνεχιστεί και μετά το 2004, τονίζει ο Κ.Σημίτης
Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει το πρόγραμμα της για την οικονομία.
Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
Ο κ. Σημίτης άρχισε την ομιλία του αναφερόμενος στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (Οκτώβριος 2003) από τον οίκο Fitch για να τονίσει ότι «όλοι σήμερα συμφωνούν ότι η οικονομία το 2003 δεν έχει καμία σχέση με την οικονομία του 1993. Σήμερα έχουμε ως νόμισμα το ευρώ, ένα ισχυρό παγκόσμιο νόμισμα. Έχουμε ενταχθεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ. Διεθνείς αναταράξεις που δεν επηρεάζουν την ΟΝΕ δεν επηρεάζουν ούτε την Ελλάδα πια».
Αναπτυξιακές προοπτικές
Για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είπε ότι «η ανάπτυξη δεν θα επιβραδυνθεί» μετά το 2004. Φέτος, για όγδοη συνεχή χρονιά, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από το μέσο όρο της, είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που εγγυάται στον ελληνικό λαό «την επιτάχυνση στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου ώστε να φτάσουμε γρηγορότερα στην πραγματική σύγκλιση».
Ο κ. Σημίτης είπε ότι «σωστά υποστηρίζει η ΝΔ ότι έχουμε πρωτοφανείς πόρους για αξιοποίηση. Έχουμε πόρους γιατί εμείς φροντίσαμε όταν διαπραγματευτήκαμε στο Βερολίνο να εξασφαλίσουμε κοινοτικούς πόρους ύψους 22 δισ. ευρώ. Να θυμηθούμε τι μας έλεγε πριν το Βερολίνο η ΝΔ. Τότε που υποστήριζε ότι το Γ΄ΚΠΣ, ως μέγεθος είναι άγνωστο, αλλά σίγουρα θα είναι μικρότερο από το Β΄ΚΠΣ. Διαψεύστηκε».
Οφέλη της ανάπτυξης
Ακολούθως, ο κ. Σημίτης είπε ότι η ΝΔ θέτει το «λαϊκιστικό» ερώτημα «πού πήγε η ανάπτυξη», για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «σκορπίστηκαν τα χρήματα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ανάπτυξη πήγε σε επενδύσεις, σε μισθούς, σε συντάξεις, σε εκπαίδευση, σε καλύτερες παροχές υγείας, σε κοινωνική συνοχή, σε κατανάλωση, σε κατοικίες, και σε έργα όπως το Μετρό, ο ΠΑΘΕ και η Εγνατία, η γέφυρα στο Ρίο-Αντίρριο τα αεροδρόμια όπως το Ελ.Βενιζέλος, τα λιμάνια όπως της Ηγουμενίτσας ή υπόγειες συνδέσεις όπως αυτή στο Ακτιο-Πρέβεζα.
Για τους μισθούς είπε ότι το διάστημα 1993-2003 αυξήθηκαν κατά 21% πάνω από τον πληθωρισμό, όταν η αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ ήταν μόλις 0,7% και η μέση σύνταξη 27% πάνω από την πληθωρισμό, «τη στιγμή που την προηγούμενη περίοδο 1991-93 είχε υποστεί μείωση 11%». Επίσης, είπε ότι οι κατώτερες αγροτικές συντάξεις από 74 ευρώ το 1995 θα πάνε την 1/1/2004 στα 200 ευρώ, το ΕΚΑΣ από 33 ευρώ το 1996 ευρώ, την 1/1/2004 γίνεται 140 ευρώ, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ από 223 ευρώ το 1993, γίνεται 552 ευρώ μαζί με το ΕΚΑΣ. Τόνισε ακόμα ότι αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες από 23% το 1996 στο 27,3% το 2001, φτάνοντας το μέσο κοινοτικό όρο, ενώ σήμερα τον ξεπερνούν.
Δημοσιονομικά
Στο ερώτημα ποια είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είπε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 1993, «η δημοσιονομική θέση της χώρας ήταν τόσο οικτρή που σκεφτήκαμε προς στιγμή να εφαρμόσουμε τη μέθοδο των δωδεκατημορίων. Στη δεκαετία 1993-2002 πετύχαμε να περιορίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από 13,4% του ΑΕΠ το 1993 σε 1,4% του ΑΕΠ το 2003. Να μειώσουμε το δημόσιο χρέος από 112% του ΑΕΠ στο 102%. Η χώρα μας πριν από 10 χρόνια πλήρωνε περίπου τα μισά φορολογικά έσοδα για τόκους του δημόσιου χρέους. Σήμερα, πληρώνει λιγότερο από το 1/4, έχοντας έτσι πολύ περισσότερες δυνατότητες για να χρηματοδοτήσει την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος».
«Αυτά η ΝΔ τα ξεχνάει και υποστηρίζει ότι η χώρα καταρρέει γιατί το έλλειμμα για το 2003 θα είναι ελαφρά μεγαλύτερο, κατά 0,5% του ΑΕΠ, από την αρχική μας εκτίμηση ένα χρόνο πριν», είπε ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας ότι «ακόμα και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες με τα δημοσιονομικά τους και κινδυνεύουν να βρεθούν υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ότι η Ελλάδα δεν έφτασε σε αυτό το σημείο. Όσο για την αύξηση του ελλείμματος κατά 0,5% είπε ότι αυτό είναι αναπτυξιακό και συγκυριακό λόγω του γεγονότος ότι στη φετινή χρονιά κορυφώνονται τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Πληθωρισμός, απασχόληση
Στο ερώτημα για το πως θα μειωθεί ο πληθωρισμός, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι «η απόσταση από το μέσο όρο της ΕΕ περιορίστηκε στο 1,3%, όταν το 1991 η απόκλιση έφτανε το 14%», ενώ εφεξής «εντατικοποιούμε τους ελέγχους, έχουμε συνεχή διάλογο με τους παράγοντες της αγοράς και ταυτόχρονα παίρνουμε νέα θεσμικά μέτρα για την προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού».
Τέλος. στην ερώτηση για τις νέες θέσεις εργασίας, είπε ότι βελτιώθηκαν οι σχετικοί δείκτες και ότι «η μεγάλη αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να έρθει την επόμενη τετραετία, καθώς η θετική επίδραση των επενδύσεων στην απασχόληση γίνεται με υστέρηση ετών», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μιλάει για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά δεν λέει στους εργαζόμενους τι σημαίνει αυτό.
Το συγκρότημα θα παρουσιάσει ζωντανά το νέο του άλμπουμ «Οργή Λαού» καθώς και τραγούδια μέσα από όλη του τη δισκογραφία, όπου συχνά πρωταγωνιστούν οι στίχοι σπουδαίων Ελλήνων ποιητών.