Αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης στο Ιράκ έως το καλοκαίρι αποφάσισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
Επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς επιθυμούν πλέον οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρόταση που μετέφερε ο Πολ Μπρέμερ στους επικεφαλής της χώρας. Χρονικός ορίζοντας, το καλοκαίρι του 2004.
Επίσπευση των διαδικασιών για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς επιθυμούν πλέον οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την πρόταση που μετέφερε ο Πολ Μπρέμερ στους ηγέτες της χώρας. Χρονικός ορίζοντας των αλλαγών, το καλοκαίρι του 2004.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης συναντήθηκε με Ιρακινούς αξιωματούχους από τους οποίους ζήτησε να συντάξουν νόμο για τα δικαιώματα του ιρακινού λαού και να θέσουν το χρονοδιάγραμμα για τις εθνικές εκλογές.
Στόχος των Αεμρικανών είναι η σύγκληση Εθνοσυνέλευσης έως την άνοιξη του 2004 και η διενέργεια εκλογών μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.
Με βάση το αμερικανικό σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν την εξουσία σε αυτήν τη μεταβατική κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει η εκπόνηση νέου Συντάγματος, σε διάστημα δύο ετών, και η πρόκηρυξη νέων εκλογών.
Παρέμβαση Κόφι Ανάν
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για μεταβίβαση της εξουσίας στον ιρακινό λαό.
«Η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς ήταν πάντα η θέση μου. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη» δήλωσε ο Ανάν σε συνέντευξη Τύπου στη Σάντα Κρους της Βολιβίας, όπου πραγματοποιείται η 13η Ιβηρο-αμερικανική Σύνοδος Κορυφής,
Νέα έκρηξη στη Βαγδάτη
Μεγάλης ισχύος έκρηξη ακούστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Βαγδάτης και πυκνός καπνός κατέκλυσε την περιοχή γύρω από το γενικό επιτελείο των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:35 (ώρα Ελλάδας) και ταρακούνησε σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν ήταν έως τώρα σε θέση να δώσει πληροφορίες για την έκρηξη.
Ισχυρή έκρηξη είχε σημειωθεί και γύρω στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Αμερικανός στρατιώτης.
Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ έγινε γνωστό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν 67 ύποπτους στην περιοχή της Μοσούλης και άλλους 67 στην επαρχία αλ Ανμπάρ, στα δυτικά της Βαγδάτης, που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε εχθρικές κατά των δυνάμεων της συμμαχίας ενέργειες.