Τον χαρακτηρισμό “ψυχικά ασθενής” φοβούνται οι Έλληνες
Αθήνα: Το χαρακτηρισμό τους ως "ψυχικά ασθενείς" από τον περίγυρό τους φοβούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σε ποσοστο 34% και 51% αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής.
Αθήνα: Το χαρακτηρισμό τους ως “ψυχικά ασθενείς” από τον περίγυρό τους φοβούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, σε ποσοστο 34% και 51% αντίστοιχα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Βήμα της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Ρ. Μέλλον, με τη συμμετοχή 696 ατόμων, ηλικίας 18-78 ετών το χρονικό διάστημα 1997-2000, διαπιστώθηκε ότι την πρώτη θέση μεταξύ των φόβων των Ελλήνων κατέχει ο φόβος χαρακτηρισμού τους ως ψυχικά ασθενών. Οι γυναίκες τρέφουν φόβους που σχετίζονται με την υγεία και το θάνατο, ενώ οι άνδρες ανησυχούν υπερβολικά για τη γνώμη του κόσμου.
Ακόμη, το 35% των γυναικών φοβούνται το ενδεχόμενο να παρακολουθήσουν μία χειρουργική επέμβαση, το 32% την πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους και το 31% να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η αποτυχία ή απόρριψη από τους άλλους απασχολεί λιγότερο τις γυναίκες από ότι τους άνδρες (22%).
Όσον αφορά το “ισχυρό φύλο”, οι φόβοι τους αφορούν την πιθανότητα να γελοιοποιηθούν μπροστά στους άλλους (24%), την απώλεια ελέγχου μιας κατάστασης (17%) και το ενδεχόμενο αποτυχίας (16%). Ο φόβος του θανάτου, ωστόσο, τούς απασχολεί λιγότερο από τις γυναίκες.
Τέλος, άλλες φοβίες που αφορούν και τα δύο φύλα σχετίζονται με το θαλάσσιο ταξίδι, τους σεισμούς και το κακό μάτι, που βρίσκεται σε υψηλή θέση.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- Ελλάδα – Ιταλία: Μεγάλη «μάχη» για την πρόκριση στον τελικό του World Cup στο Σίδνεϊ!
- Διακοπές: Ταξίδια ανάλογα με την κάθε γενιά – Τι προτιμούν Gen Z, Millennials, Gen X και Boomers
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου δεν μας τα λέει καλά
- Βάσεις 2026: Οι επιλογές των υποψηφίων αναδιαμορφώνουν τον χάρτη των σχολών
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)














![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)







































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442