Ο Μιλόσεβιτς εγκατέλειψε την ιδέα της «Μεγάλης Σερβίας» το 1993, κατά τον Ντ.Όουεν
Κατά προσέγγιση τον Απρίλιο του 1993 εγκατέλειψε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την ιδέα της «Μεγάλης Σερβίας», βάσει των όσων δήλωσε ο μεσολαβητής της ΕΕ για τα Βαλκάνια την περίοδο 1992-1995 Ντέιβιντ Όουεν, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του ενώπιον του ICTY.
51
Κατά προσέγγιση τον Απρίλιο του 1993 εγκατέλειψε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς την ιδέα της «Μεγάλης Σερβίας», βάσει των όσων δήλωσε ο μεσολαβητής της ΕΕ για τα Βαλκάνια την περίοδο 1992-1995 Ντέιβιντ Όουεν, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσής του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCTY).
«Αραγε σας ερμηνεύω σωστά λέγοντας ότι υποστηρίζετε πως εγκατέλειψα την ιδέα της Μεγάλης Σερβίας ήδη από τον Απρίλιο του 1993;» ρώτησε ο Σλ.Μιλόσεβιτς τον λόρδο Όουεν. «Ναι. Πιστεύω ότι εγκαταλείψατε την ιδέα πως για να φτάσετε σε μία συμφωνία ένα μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έπρεπε να είναι γεωγραφικά ενωμένη με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο» ήταν η απάντηση που έλαβε.
Η εισαγγελία του ICTY υποστηρίζει ότι τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο Σλ.Μιλόσεβιτς απορρέουν «από το στόχο του κατηγορουμένου και άλλων να επιβληθεί και να διατηρηθεί ο σερβικός έλεγχος σε ορισμένες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας εκδιώκοντας τους Κροάτες, τους Αλβανούς και άλλους μη Σέρβους με εκστρατείες διωγμών».
Ο στόχος, που περιγράφεται με την ονομασία Μεγάλη Σερβία, ήταν να ενωθούν οι Σέρβοι της πρώην Γιουγκοσλαβίας σε ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Βελιγράδι. «Έως τον Ιανουάριο του 1993 τουλάχιστον, θα προτιμούσατε τμήματα της Βοσνίας να ενωθούν με τη Σερβία, αλλά είστε ρεαλιστής» προσέθεσε ο Όουεν για να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του Μιλόσεβιτς.
Ακολούθως, ο πρώην μεσολαβητής της ΕΕ για τα Βαλκάνια δήλωσε ότι ο Σλ.Μιλόσεβιτς απέτρεψε ένα «λουτρό αίματος» στη Σρμπρένιτσα της ανατολικής Βοσνίας το 1993. «Πιστεύω ότι είσαστε πολύ χρήσιμος το 1993 όταν εμποδίσατε τον Ράτκο Μλάντιτς να καταλάβει τη Σρμπρένιτσα» δήλωσε.
Ο Ντέιβιντ Όουεν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ενώπιον του ICTY ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον πόλεμο της Βοσνίας δύο χρόνια νωρίτερα αναγκάζοντας τους Σέρβους ηγέτες της Βοσνίας να αποδεχθούν το ειρηνευτικό σχέδιο Βάνς-Όουεν ήδη από το 1993. Ο ίδιος περιέγραψε τον πρώην ισχυρό άνδρα του Βελιγραδίου ως «ρεαλιστή» και όχι «ρατσιστή».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Γεροβασίλη για υποκλοπές: Δεν είναι δικαιοσύνη αυτή που δεν σέβεται του δικαστές της
- Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «16» του Masters της Μαδρίτης – Ισχυρός ο επόμενος αντίπαλος (vid)
- Αυτή 18, αυτός 37: «Ο Μέριλιν Μάνσον με κακοποιούσε φρικτά» – Το ναζιστικό μαστίγιο, οι πρακτικές αίρεσης
- Οι Αθώοι: Μια αλήθεια που παραμένει καλά κρυμμένη
- Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης και η διεφθαρμένη κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν – Αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή
- Βάρρας για απάτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Όταν «κόλλησε» η τεχνική λύση, βρήκαν τις εικονικές κληρονομιές
- Με χειμωνιάτικο καιρό η Πρωτομαγιά- «Επιβεβαιώνεται η ψυχρή εισβολή» λέει ο Θοδωρής Κολυδάς
- Μαρτίνεθ: «Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι αυτός που έρχεται μετά τα play offs…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442