Αλλαγή στάσης από τη Β.Κορέα με συμφωνία επανάληψης διαλόγου για τα πυρηνικά
Επιτυχής αποδεικνύεται η μεσολαβητική πρωτοβουλία της Κίνας για την επανάληψη των πολυμερών διαβουλεύσεων επί του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς την Πέμπτη υπήρξε επί της αρχής συμφωνία Πιονγιάνγκ-Πεκίνου για επανέναρξη του διαλόγου.
51
Επιτυχής αποδεικνύεται η μεσολαβητική πρωτοβουλία της Κίνας για την επανάληψη των πολυμερών διαβουλεύσεων επί του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, καθώς την Πέμπτη υπήρξε επί της αρχής συμφωνίας Πιονγιάνγκ-Πεκίνου για επανέναρξη του διαλόγου. Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι ΗΠΑ.
Βάσει των όσων μεταδίδει το Associated Press, η συμφωνία επετεύχθη κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και προέδρου του Κοινοβουλίου της Κίνας Γου Μπανγκούο με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Αμφότεροι συναίνεσαν στο ότι οι ανησυχίες Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της δεύτερης οφείλουν να επιλυθούν ταυτόχρονα.
Η κυβέρνηση Μπους εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη για την αλλαγή πορείας πλεύσης της Πιονγιάνγκ. «Είναι ενθαρρυντικές οι αναφορές που έχουμε δει ότι η Βόρειος Κορέα συμφώνησε επί της αρχής για τη συνέχιση των πολυμερών συνομιλιών» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλέλαν.
Η Βόρειος Κορέα απαιτεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αναβίωση διπλωματικών σχέσεων και κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας. Ζητά ακόμη την υπογραφή διμερούς συμφώνου μη επίθεσης, κίνηση που μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Σε αντάλλαγμα, η Πιονγιάνγκ προσφέρεται να διακηρύξει την προθυμία της να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα, να επιτρέψει ενατικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων, να διακόψει τις εξαγωγές πυραύλων και οριστικά να αφοπλιστεί.
Η συνάντηση των Μπανγκούο-Κιμ διεξήχθη στην βορειοκορεατική πρωτεύουσα, όπου ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας μετέβη προ δύο ημερών σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν επί της αρχής ότι οι εξαμερείς διαβουλεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Η Κίνα και η Β.Κορέα υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου» μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση -είδηση που επιβεβαίωσαν και τα κινεζικά επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία KCNA και Xinhua.
Το κρατικό βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο χρησιμοποίησε ελαφρώς διαφορετική διατύπωση, μεταδίδοντας ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν επί της αρχής να επιδιώξουν να κινηθούν στην πορεία των πολυμερών συνομιλιών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εργατικό ατύχημα στο Αγρίνιο: Νεκρός 67χρονος μετά από πτώση σε οικοδομή
- Αταμάν: «Μεγάλη απώλεια ο Σλούκας, είχε πρόβλημα την τελευταία εβδομάδα – Δεν θα ψάξουμε δικαιολογίες»
- Αλλάζει όψη η οδός Αγίου Δημητρίου στην Αλεξανδρούπολη
- Αισιόδοξα τα νέα για τη 13χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι Γυμνασίου στο Χαϊδάρι
- Ο Τζέιμς Μποντ δεν θα βγει στις σκοτεινές αίθουσες πριν το 2028
- ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για υποκλοπές πλήττει τη Δημοκρατία
- Ο Κόντης ήταν μία μεταφυσική τιμωρία για τον Παναθηναϊκό
- Αγορές: Σε τεντωμένο σχοινί – Το ενεργειακό σοκ δεν έχει φανεί ακόμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442