36

Σε κατάληψη του λυκείου Νέας Μηχανιώνας προχώρησαν το πρωί της Τρίτης μαθητές του σχολείου, αντιδρώντας στο να οριστεί ως σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ο αλβανικής καταγωγής Οδυσσέας Τσενάι, αριστούχος και φέτος.

Περίπου 50 μαθητές του σχολείου προχώρησαν τα ξημερώματα στην κατάληψη του σχολείου, ζητώντας να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους αριστούχους αλλοδαπούς μαθητές να σηκώνουν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους εφόσον το επιθυμούν.

Στο σχολείο έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί μαθητές λυκείου και γυμνασίου που απέχουν από τα μαθήματά τους, καθώς και γονείς μαθητών.

Σε ψήφισμά τους οι μαθητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι προχωρούν στις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής κατά την διάρκεια της παρέλασης.

Με ψήφισμα που εξέδωσε στις αρχές Οκτωβρίου, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του λυκείου εξέφραζε την πρόθεσή του να μην επιτρέψει στα παιδιά να παρελάσουν και απαιτούσε την άμεση τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει σε αλλοδαπούς μαθητές να ορίζονται σημαιοφόροι.

Γκεσούλης: Το σχολείο δεν είναι χώρος διακρίσεων

Ο χώρος του σχολείου δεν μπορεί να είναι χώρος διαφοροποίησης, διαχωρισμού και διακρίσεων» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Γκεσούλης.

Ο κ. Γκεσούλης επισήμανε ότι το σχολείο είναι χώρος αγωγής, μόρφωσης και καλλιέργειας του πνεύματος, όπου οι αρχές και οι αξίες κυριαρχούν πάνω στις διαφορετικότητες, που προέρχονται από κοινωνική προέλευση, οικονομικές δυνατότητες, υπηκοότητα ή άλλες αιτίες.

«Για αυτό είναι ορθή η απόφαση της Πολιτείας να επιβραβεύει τον μαθητή, Έλληνα ή αλλοδαπό, ο οποίος συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος, με το να αντιπροσωπεύει το σχολείο του και να κρατά την ελληνική σημαία στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος για αυτό» κατέληξε.

To θέμα με τον Οδυσσέα Τσενάι ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας αντιτάχθηκαν στην απόφαση του συλλόγου των καθηγητών του γυμνασίου της περιοχής, η οποία όριζε ως σημαιοφόρο τον αλβανικής καταγωγής αριστούχο μαθητή της 3ης τάξης του γυμνασίου, για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2000.

Στην υπόθεση είχε παρέμβει τότε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στις παρελάσεις των εθνικών επετείων οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τα σχολεία τους και ότι δικαίωμα να κρατούν τη σημαία έχουν και οι αλλοδαποί μαθητές, εφόσον συγκεντρώνουν την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος.

ΑΠΕ