Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Το ευρώ δεν ευθύνεται για την αύξηση του ελληνικού πληθωρισμού, λέει ο Π.Σόλμπες

Το ευρώ δεν ευθύνεται για την αύξηση του ελληνικού πληθωρισμού, λέει ο Π.Σόλμπες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν ευθύνεται ουσιαστικά για την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μαρίνου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η καθιέρωση του ευρώ δεν ευθύνεται ουσιαστικά για την αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για Οικονομικές Υποθέσεις Πέδρο Σόλμπες σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μαρίνου.

Το ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού, αφού η καθιέρωση του το 2002 επηρέασε σε ελάχιστο ποσοστό την αύξηση του, που κυμαίνεται από 0,12% έως 0,29%, στο σύνολο των χωρών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Ελληνας ευρωβουλευτής υπέβαλε πριν από λίγο καιρό κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονες οι διαμαρτυρίες για την άνοδο των τιμών σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Μαρίνος ανέφερε ότι σε δημοσκοπήσεις που διενεργούνται στη χώρα μας οι πολίτες θεωρούν ότι η καθιέρωση του ευρώ (και οι συνακόλουθες στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω), καθώς και οι πλημμελείς αγορανομικοί έλεγχοι ευθύνονται για την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ ζητούσε την άποψη της Επιτροπής για την επίπτωση στην εικόνα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος από την αύξηση των τιμών σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Σόλμπες σημειώνει στην απάντηση του ότι όσον αφορά στον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή, το μέσο ετήσιο ποσοστό μεταβολής στην ευρωζώνη για το 2002 ήταν 2,3% δηλαδή ίδιο με το 2001, όπως μετρήθηκε από τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή. Προσθέτει επίσης ότι η Eurostat εκτίμησε ότι επ αυτού του συνολικού ποσοστού η επίπτωση της καθιέρωσης του ευρώ κυμαίνεται από 0,12% έως 0,29% στην ευρωζώνη ως σύνολο.

Ο κ. Σόλμπες κάνει στη συνέχεια μία διάκριση μεταξύ «αντιληπτού» και «πραγματικού» πληθωρισμού και σημειώνει ότι «είναι πιθανό σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους τομείς (κυρίως μικρές υπηρεσίες και είδη που αγοράζονται συχνά) να μπορούν να εξηγήσουν για ποιό λόγο ο "αντιληπτός" πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον πραγματικό σε ορισμένα κράτη-μέλη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies