Ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια σύνοδος της Διακυβερνητικής – Σοβαρά επεισόδια στη Ρώμη
Δίχως τη γεφύρωση διαφορών επί θεσμικών ζητημάτων της Συνταγματικής Συνθήκης, αλλά με κοινή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών περί ισχυρότερου ρόλου της ΕΕ των «25», ολοκληρώθηκε το Σάββατο η εναρκτήρια σύνοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Επεισόδια στη Ρώμη.
Δίχως τη γεφύρωση διαφορών επί θεσμικών ζητημάτων του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, αλλά με κοινή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών περί ισχυρότερου παγκόσμιου ρόλου της διευρυμένης Ένωσης των «25», ολοκληρώθηκε το Σάββατο στη Ρώμη η εναρκτήρια σύνοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ ιταλικής αστυνομίας και διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης.
Στο δισέλιδο κοινό ανακοινωθέν -τη Διακήρυξη της Ρώμης- που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν πως η διεύρυνση της Ένωσης το Μάιο του 2004 θα εξασφαλίσει έναν «πιο αποτελεσματικό ρόλο για την ΕΕ στην υποστήριξη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ευημερίας και της αλληλεγγύης».
Βάσει του ανακοινωθέντος, η διεύρυνση θα προσδώσει επίσης «βάρος και κύρος στο ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο». Όσον αφορά στο σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, ουσιαστική σύγκλιση δεν διαπιστώνεται, εντούτοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν σε μία προσπάθεια να παραμεριστούν οι διαφορές πως το σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης είναι «μία καλή βάση εκκίνησης» για περαιτέρω διαβουλεύσεις.
«Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα αποτελέσει ένα ζωτικό βήμα για να αποκτήσει η Ευρώπη μεγαλύτερη συνοχή, διαφάνεια και δημοκρατία» τονίζουν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακοίνωσή τους, συμφωνώντας πως το νέο Σύνταγμα θα πρέπει να είναι έτοιμο πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004.
Κατά την εναρκτήρια σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κονταροχτυπήθηκαν γύρω από την τροποποίηση ή όχι του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ που εκπόνησε η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης. «Ανοίγοντας» τη σύνοδο ο Σ.Μπερλουσκόνι -ο οποίος τάσσεται κατά τροποποιήσεων του σχεδίου- υπογράμμισε πως «το συμφέρον της Ευρώπης είναι συμφέρον όλων».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, προειδοποίησε τους μετέχοντες να μην ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας», ζητώντας πάρα πολλές αλλαγές στο σχέδιο Συντάγματος -το οποίο προβλέπει τη λήψη αποφάσεων από απλή πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ που εκπροσωπεί το 60% του πληθυσμού του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Η αμφισβήτηση της μίας ή της άλλης πτυχής του συμβιβασμού θα ανοίξει αναπόφευκτα το κουτί της Πανδώρας και θα δημιουργήσει τον κίνδυνο αποτυχίας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με σοβαρές συνέπειες» επισήμανε.
Σε δύο «μέτωπα»
Στην… άλλη όχθη, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Λέτσεκ Μίλερ, -του οποίου η χώρα μαζί με την Ισπανία επιθυμεί τη διατήρηση του συστήματος που συμφωνήθηκε το 2000 στη Νίκαια- επέμεινε ότι η Βαρσοβία απορρίπτει οποιεσδήποτε αλλαγές στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στους κόλπους της ΕΕ. «Η αλλαγή των κανονισμών της Νίκαιας είναι εκτός συζήτησης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ανώτατος σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ταντέους Ιουίνσκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ· η Μαδρίτη διατηρεί τις αντιρρήσεις της απέναντι στη νέα θεσμική ισορροπία που προτείνεται για τη μελλοντική διευρυμένη ΕΕ στο σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, επισήμανε.
«Τα ίδια δικαιώματα για κάθε χώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, επιμένοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διορίζουν έναν Ευρωπαίο επίτροπο. «Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το σχέδιο Συντάγματος είναι ένα πολύ καλό σημείο έναρξης. Όμως επιθυμούμε περαιτέρω βελτιώσεις» σημείωσε.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, δήλωσε ότι «οι αποφάσεις που θα χρειάζονται ομοφωνία σε μία 25μελή ΕΕ θα σημάνουν την παράλυσή της και το οικοδόμημά μας μπορεί να καταρρεύσει». Κατά σημαντικών τροποιήσεων και αλλοίωση της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης τάχθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμφανίστηκε γενικώς πιο αισιόδοξος ως προς την αντιμετώπιση των διαφορών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, εκφράζοντας την ευοίωνη πρόβλεψη ότι περιμένει μία υπέρβαση των εμποδίων στις διαπραγματεύσεις την τελευταία στιγμή.
Δεν έλειψαν τα επεισόδια στη Ρώμη
Στη διάρκεια συγκέντρωσης πολέμιων της παγκοσμιοποίησης, Ιταλοί αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλομπ και δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που εκσφενδόνιζαν εναντίον τους πέτρες και μπουκάλια. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές, ενώ αναφέρθηκαν και συλλήψεις.
«Διαδηλωτές με κράνη και ασπίδες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια» μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters στην ιταλική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας: «Η αστυνομία ανταπέδωσε. Χρησιμοποίησαν γκλομπ για να απωθήσουν το πλήθος και έριξαν δακρυγόνα».
Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές είχαν πραγματοποιήσει πορεία σε περιοχή της νότιας Ρώμης, διαμαρτυρόμενοι για την εναρκτήρια σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την παρουσία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης των «25» κρατών-μελών.
Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας, ενώ στον ουρανό ίπτανται ελικόπτερα που παρακολουθούν τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πιζάνου, επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια σε μία ομάδα σκληροπυρηνικών διαδηλωτών, και επαίνεσε τις δυνάμεις ασφαλείας για την αντίδρασή τους.