Τετάρτη 08 Ιουλίου 2026
weather-icon 28o
Το αρχικό σχέδιο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ομολόγησε μέλος της Αλ Κάιντα

Το αρχικό σχέδιο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ομολόγησε μέλος της Αλ Κάιντα

Την εμπλοκή δέκα αεροσκαφών και επιπλέον στόχους στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και στην Ασία περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του μέλους της Αλ Κάιντα Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

53

Την εμπλοκή δέκα αεροσκαφών και επιπλέον στόχους στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και στην Ασία περιελάμβανε το αρχικό σχέδιο για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε κατά την ανάκρισή του το μέλος της Αλ Κάιντα Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ.

Ο τρομοκράτης, που συνελήφθη το Μάρτιο στο Πακιστάν, και έκτοτε κρατείται από τη CIA σε μυστική τοποθεσία, ανέφερε στη διάρκεια της ανάκρισής του ότι μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν είχε αρχίσει να σχεδιάζει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου από το 1996.

Συγκεκριμένα, ομολόγησε ότι ο ίδιος επιχείρησε να πείσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα να τον χρηματοδοτήσει και να του παραχωρήσει άνδρες για ταυτόχρονες επιθέσεις με αεροσκάφη εναντίον πέντε στόχων στις ανατολικές ακτές και πέντε στόχων στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της κατάθεσης, ο Οσάμα μπιν Λάντεν θεώρησε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου θα ήταν πολύ δύσκολη, και τελικά διέθεσε στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ δύο Σαουδάραβες και δύο Υεμενίτες. Οι δύο Σαουδάραβες πραγματοποίησαν την αεροπειρατία στο σκάφος που έπεσε στο Πεντάγωνο.

Ο τρομοκράτης αποκάλυψε ότι θα συμμετείχε σε επίθεση που θα διεξαγόταν στη Σιγκαπούρη, καθώς και ότι είχε λάβει μέρος στο σχεδιασμό ταυτόχρονων εκρήξεων σε 12 δυτικά αεροσκάφη εν ώρα πτήσης πάνω από ασιατικές χώρες, που σχετίζονταν με τις ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτή τη φάση του σχεδίου θα έπαιρναν μέρος οι δύο Υεμενίτες, που δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν αμερικανική βίζα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ είχε αρχίσει να έχει επαφές με την τρομοκρατική οργάνωση Τζεμάα Ισλαμίγια, πριν από τις επιθέσεις σε Ν.Υόρκη και Ουάσινγκτον, προκειμένου να στρατολογήσει μέλη που θα πραγματοποιούσαν το δεύτερο κύμα επιθέσεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της κατάθεσής του, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ αποκάλυψε ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να σχεδιάζει την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων δυτικών στόχων ακόμη και φέτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιουλίου 2026
Cookies