
Σενάρια για αύξηση του αφορολόγητου ορίου με κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η αναφορά που περιλαμβάνεται στη Χάρτα Σύγκλισης περί κατάργησης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει τη σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
27
Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η αναφορά που περιλαμβάνεται στη Χάρτα Σύγκλισης περί κατάργησης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα.
Αποδέκτης των προβληματισμών έγινε το υπουργείο Οικονομίας, οι υπηρεσίες του οποίου ήδη εξετάζουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με σημαντική αύξηση του αφορολόγητου ορίου (εκτός της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που προβλέπεται στη Χάρτα).
Όπως δηλώνει στο Βήμα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «με την κατάργηση των μειώσεων του φόρου και των λοιπών φοροαπαλλαγών, εκτός αυτών που αφορούν στα παιδιά, θεωρείται αυτονόητο ότι θα υπάρξει νέα φορολογική κλίμακα και αυξημένο αφορολόγητο όριο, η οποία όχι μόνο θα αναπληρώνει τις απώλειες αλλά θα προσφέρει περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση».
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η καθιέρωση φορολογικών εντύπων-δηλώσεων που δεν θα ξεπερνούν σε έκταση τη μία σελίδα, προϋποθέτουν την πλήρη κατάργηση όλων των τεκμηρίων και των απαλλαγών, πλην της έκπτωσης για τα παιδιά.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό είναι πολύ πιθανό να εξανεμίσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι για είναι επιτυχής η ριζική αναμόρφωση και απλούστευση του φορλογικού συστήματος, θα πρέπει η κατάργηση των τεκμηρίων και των μειώσεων φόρου να ισχύσει ταυτόχρονα με την αύξηση του αφορολογήτου, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη μείωση του ανώτερου συντελεστή σε 35% από 40% που είναι σήμερα.
Αν όμως ακολουθηθεί το σενάριο της σταδιακής μείωσης του ανώτερου φορολογικού συντελεστή και της αναπροσαρμογής των αφορολόγητων ορίων, τότε τα πρώτα χρόνια οι φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα δηλώνουν δαπάνες θα υποστούν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιταλία: Κινηματογραφικό «ριφιφί» με ομηρία σε τράπεζα στη Νάπολη μέρα μεσημέρι – Διέφυγαν οι δράστες
- Τσουκαλάς: Ο εγκέφαλος και εμπνευστής της τοξικότητας, της δολοφονίας χαρακτήρων, είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης
- Μαντόνα: Το καλοκαίρι της ανήκει – Μεγάλη επιστροφή με το Confessions 2 τον Ιούλιο
- Σοβαρά προβλήματα υποδομής στο Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου καταγγέλλει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών
- Αμετανόητος ο Γεωργιάδης, νέα ευθεία παρέμβαση στην ευρωπαϊκή εισαγγελία – Κάνει λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία
- Φαβορί ο Βεζένκοφ για το «Alphonso Ford Trophy»: Τι χρειάζονται οι Ναν και Χίφι (vids)
